Broj pregleda

Nedimović: Cenu maline u 2018. određuje tržište

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je danas da ne može da predvidi da li će cena maline u 2018. godini biti veća nego prošle godine, i da tu cenu određuje tržište, a ne on.

– Mi gledamo da našim aktivnostima i otvaranjem različitih kanala za distribuciju proizvoda povećamo tražnju, a samim tim i cenu – rekao je Nedimović dodajući da je pitanje da li će cena u ovoj godini biti viša nego u prethodnoj – pogrešno pitanje.

Obraćanje ministra Nedimovića u PKS, foto: M.M. / Knjaževačke novine
Obraćanje ministra Nedimovića u PKS, foto: M.M. / Knjaževačke novine

– To je pogrešno pitanje ne zato što ne znam, mi pratimo očekivanja ali ja kad kažem očekujemo to i to – onda svi misle da će biti baš tako – kaže Nedimović.

Ipak, kao mogući znak, Nedimović je pomenuo da je trenutno u Ccileu berba malina i da je cena za 15 odsto veća nego što je bila prošle godine u ovo vreme.

– To je naša konkurentska zemlja kada je reč o zapadnom tržištu, videćemo kako će se tu stvar razvijati – rekao je Nedimović.

Cena maline, smatra on, nije osnovni problem, već je problem da zadržimo postojeće tržište a da takođe otvorimo novo.

– Ako budemo napadali sa većom količinom robe isto tržište, padaće nam cena, ako budemo rasli sa proizvodnjom isto će nam se desiti – rekao je.

Nedimović kaže „da je čuo“ da je cenu maline oborila uvozna malina, a kako kaže, Srbiji je osam odsto ukupnog izvoza bio uvoz koji smo imali uglavnom sa prostora gde živi srpsko stanovništvo na prostoru Bosne i Hercegovine i na prostoru južne srpske pokrajine.

Izvor: Tanjug

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Povezano

VESTI IZ KATEGORIJE