Posao za 21 mladih u Knjaževcu

Broj pregleda

Tri knjaževačke firme, koje su proteklih 6 meseci u svojim pogonima testirale švajcarski metod obuke na radnom mestu, zaposlile su 21 mladih na poslovima galanteriste, bravara i šivača, inače deficitarnim zanimanjima u Knjaževcu, za koja dugo nisu mogli da nađu kvalifikovane radnike.

Knjazevac opstina

Kroz ovaj pilot projekat obuke na radnom mestu, nove veštine i znanja za tri tražena zanimanja u kompanijama Recika, Beba Kids i Kran Inžinjering obučeno je 47 nezaposlenih Knjaževčana i Knjaževčanki mlađih od 30 godina. Obuke je, u okviru svog partnerskog programa sa Vladom Republike Srbije „Znanjem do posla“, finansirala vlada Švajcarske sa blizu 85.000 franaka.

„Zadovoljni smo što i u Knjaževcu ponavljamo dobre rezultate postignute na obukama u Kragujevcu i što postaje jasno da naš metod obuke na radnom mestu odgovara i nezaposlenim mladim ljudima i poslodavcima. Jednima jer daje veštine i znanja koje ih brže vode do posla i ekonomske nezavisnosti, a drugima jer im rešava akutni problem nedostatka kvalifikovane radne snage“, rekao je dr Kristof Bauman, direktor programa „Znanjem do posla“.

U Kragujevcu se istom metodom od 134 obučenih mladih za 10 traženih zanimanja nakon manje od 6 meseci zaposlilo čak 69 mladih koji do tada nisu imali posao.

„Za kompaniju „Recika“ ovo je bila idealna prilika da uz pomoć švajcarskih kolega napravimo program obuke za zanimanje galanteriste za koji u Srbiji ne postoji škola, ali i da obučimo mentore za rad sa mladima u kompaniji i da ovakve obuke sprovodimo samostalno kad god nam se ubuduće stvori potreba. Mi smo nakon obuke zaposlili dvoje mladih ljudi jer smo bili prezadovoljni njihovim napretkom“, izjavio je Oliver Jelenković, direktor i suvlasnik Recike.

Program „Znanjem do posla“ finansirao je sredstvima vlade Švajcarske izradu nastavnih planova i programa obuke (po švajcarskoj „SKA“ metodologiji), kao i adekvatan trening za mentore, kojim su zaposleni u kompanijama osposobljeni da samostalno mogu vršiti obuke mladih. Mentori ostaju kompanijama kao važan resurs koji će im omogućiti da neke od problema sa nestašicom stučne radne snage samostalno rešavaju i tako ubrzaju i svoj razvoj i opšti ekonomski razvoj svoje zajednice.

Tokom prvog kruga obuke na radnom mestu kroz 22 projekta obuke na radnom mestu prošlo je oko 350 mladih, a pomoć na putu do posla dobilo je i još 350 nezaposlenih, mlađih od 30 godina iz tvz. teže zapošljivih grupa mladih – žena žrtava nasilja u porodici, mladih bez roditeljskog staranja, mladih sa sela, štićenika kazneno-popravnih domova, mladih sa smetnjama u razvoju, te Roma.


Znanjem do posla – Knjaževac:

Program „Znanjem do posla“ podržao je u Knjaževcu, sredstvima iz svog “Opportunity” Fonda, realizaciju tri projekta obuke na radnom mestu za ukupno 47 nezaposlenih, mlađih od 30 godina i to za zanimanja krojača dečije odeće, bravara i krojač kože.

Kroz program obuke za krojača kože proćiće 12 mladih, a za njegovu realizaciju obezbeđeno je 22.000 švajcarskih franaka. Za obuku 5 novih bravara odvojeno je 19.000 švajcarskih franaka, dok će još 30 mladih biti obučeno za krojače dečije odeće u projektu vrednom 43.500 švajcarskih franaka.

Posebna sredstva izdvojena su za projekat podizanja zapošljivosti mladih sa sela. U njega je uloženo blizu 38.000 franaka, od čega će direktnu korist imati 150 mladih iz sela knjaževačke opštine. Sredstva za realizaciju ovih projekata obezbeđena su iz donacije Vlade Švajcarske.

Lokalni partner programa “Znanjem do posla” u Knjaževcu je Centar za radno angažovanje mladih.


Znanjem do posla – Srbija:

Tokom prvog kruga obuke na radnom mestu kroz 22 projekta obuke na radnom mestu prošlo je oko 350 mladih, a pomoć na putu do posla dobilo je i još 350 nezaposlenih, mlađih od 30 godina iz tvz. teže zapošljivih grupa mladih – žena žrtava nasilja u porodici, mladih bez roditeljskog staranja, mladih sa sela, štićenika kazneno-popravnih domova, mladih sa smetnjama u razvoju, te Roma.

Za realizaciju 22 projekta obuke na radnom mestu, za isto toliko zanimanja na koje su lokalni privrednici u pet pilot zajednica (Kragujevac, Kruševac, Knjaževac, Novi Pazar i Pirot), ukazali kao na deficitarne, Vlada Švajcarske odvojila je u prvom krugu “Opportunity” Fonda približno 450.000 franaka.

Za šest programa podrške zapošljavanju teže zapošljivih grupa mladih izdvojeno je još 194.000 franaka, dok je za realizaciju devet projekata kojima se testiraju inovativni modeli zapošljavanja u Srbiji izdvojeno dodatnih 155.000 franaka.

Testiranje novih metoda zapošljavanja odvija se pod nadzorom Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije i oni se realizuju u osam lokalnih zajednica – Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Rači, Pirotu, Paraćinu, Užicu i Somboru.

Link Novinarka: Katarina Jelenković / Uredio: Tibor Jona

Povezano

Raspisan konkurs za pripadnike Službe za obezbeđenje u KPZ Beograd

U prvih pet meseci manji deficit za 84,3 milijarde dinara od budžetskog plana

Zaposlenje za još 100 mladih lekara i 100 sestara i tehničara

Prosečna oktobarska neto plata 75.353 dinara

Konkurs za prijem u Službu za obezbeđenje u četiri KPZ u Srbiji

Plate i penzije će rasti više nego inflacija

VESTI IZ KATEGORIJE

Stara planina na korak od vas! Poseti ,,Stara planina INFO“

Poljoprivrednici, proveravajte redovno eSanduče radi brže isplate sredstava

Međunarodni Sabor na Kadibogazu od 19. do 21. jula 2024. godine

Održan međunarodni događaj „Highlander“ na Staroj planini

Dobro došli na Festival punog meseca na Staroj planini

Obuka jedinice Vojske Srbije za angažovanje u mirovnoj operaciji u Libanu

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Radio Bubamara Live

Najnovije na portalu

Stara planina na korak od vas! Poseti ,,Stara planina INFO“

Poljoprivrednici, proveravajte redovno eSanduče radi brže isplate sredstava

Međunarodni Sabor na Kadibogazu od 19. do 21. jula 2024. godine

Održan međunarodni događaj „Highlander“ na Staroj planini

Dobro došli na Festival punog meseca na Staroj planini

Obuka jedinice Vojske Srbije za angažovanje u mirovnoj operaciji u Libanu