Novo poskupljenje goriva

Broj pregleda

Naftni derivati su za nedelju dana poskupeli za pet dinara, a očekuje se da će i dalje rasti. Vlasnici pumpi to pravdaju niskim vodostajem i otežanim transportom.

Ilustracija, foto: andreas160578 / pixabay
Ilustracija, foto: andreas160578 / pixabay

Na pumpama u Srbiji gorivo je samo za nedelju dana poskupelo više od pet dinara, a kako Kurir saznaje, cena će skočiti za još pet dinara po litru!

– Svaka dva dana gorivo poskupi, samo što jedan dan poskupi za dinar, drugi dan za dva, treći za 50 para. Prvi put sam primetio poskupljenje kada je sa 169 i nešto prešao 170 dinara. Od tada je skočio na 175 dinara. Čujem od prijatelja da je i plin poskupeo – kaže vozač P. G. iz Beograda.

Vlasnici pumpi za sve krive nizak vodostaj Dunava!

– Cene goriva na pumpama formiraju se na osnovu cena po kojoj je gorivo kupljeno, a zbog niskog vodostaja na Dunavu više ništa ne može da se dopremi brodovima na veliko, već samo cisternama iz Crne Gore i Bugarske. To povećava troškove transporta, koji stalno rastu jer je prevoz na malo cisternama potpuno neekonomičan. Iako nikome ne ide naruku da dalje diže već ionako visoke cene, nabavna cena goriva je takva da ono ne može biti jeftinije na pumpi. Ne možemo očekivati da se normalizuje cena goriva na pumpama dok god se ne normalizuje nivo Dunava, a to, prema procenama, neće biti pre početka novembra. Zbog toga, kao i zbog skoka cene sirove nafte, možemo očekivati da cena goriva poraste još pet do šest dinara po litru – kaže Nebojša Atanacković, jedan od vlasnika AD „Nafta“ i dodaje da bi jedno od rešenja za obuzdavanje cena goriva moglo biti privremeno smanjenje akciza.

Da se novčanicima vlasnika četvorotočkaša ne piše dobro, potvrđuje u i Srđan Knežević, vlasnik „Knez petrola“, koji kaže da pored niskog vodostaja Dunava, na rast cena goriva na pumpama utiče i povećana tražnja.

– Dunavom ne mogu da plove barže koje su tovarile po 2.000 tona, već samo sa tovarom do 500 tona, pa je na tržištu manja količina goriva. Plus, ove godine u oktobru, zbog lepog vremena i intenzivnih građevinskih i poljoprivrednih radova, potrošnja goriva je mnogo veća nego prošle godine u ovom periodu. Nabavku radimo kamionima, što povećava cenu transporta i do 50 odsto, što utiče na povećanje cena na pumpama. Osim toga, očekuje se da će sirova nafta na evropskom tržištu do kraja godine, sa sadašnjih 85 dolara po barelu, ići i do 100 dolara.

Kurir.rs/Slavica Tomčić

Povezano

U narednih sedam dana dizel jeftiniji za tri dinara

EKONOMIJA: Gorivo skuplje za dva dinara

Vlada ograničila cene derivata nafte do kraja godine

Gorivo jeftinije do 17. novembra

U narednih sedam dana benzin jeftiniji za tri dinara

Nove cene goriva: Dizel 211 dinara, Evropremijum BMB 95 192 dinara!

VESTI IZ KATEGORIJE

Lavanda za dobar san i rasterećen um

Izbegavati putovanja u Tursku zbog mogućih terorističkih napada

1. DECEMBAR – SVETSKI DAN BORBE PROTIV SIDE

Toliko je štetno da vam neće biti svejedno, razmislite kada pijete vodu iz flašice

Kruševački ribolovci umesto ribe upecali mač u Knjaževcu

Danas su Sveti Vrači

Radio Bubamara Live

Najnovije na portalu

U narednih sedam dana dizel jeftiniji za tri dinara

Učenici OŠ ,,Dubrava“ izborili plasman na republičko takmičenje

Knjaževački osmaci u poseti Tehničkoj školi (FOTO)

Opština Knjaževac na Međunarodnom sajmu turizma u Sofiji

Da li ste sprmeni: Uskršnji post 2024. počinje 18. marta

Stonoteniserke iz Knjaževca ostvarile odlične rezultate na turniru Druge lige RSTSN