Књажевачке

НОВИНЕ

Broj pregleda

Novo poskupljenje goriva

Naftni derivati su za nedelju dana poskupeli za pet dinara, a očekuje se da će i dalje rasti. Vlasnici pumpi to pravdaju niskim vodostajem i otežanim transportom.

Ilustracija, foto: andreas160578 / pixabay
Ilustracija, foto: andreas160578 / pixabay

Na pumpama u Srbiji gorivo je samo za nedelju dana poskupelo više od pet dinara, a kako Kurir saznaje, cena će skočiti za još pet dinara po litru!

– Svaka dva dana gorivo poskupi, samo što jedan dan poskupi za dinar, drugi dan za dva, treći za 50 para. Prvi put sam primetio poskupljenje kada je sa 169 i nešto prešao 170 dinara. Od tada je skočio na 175 dinara. Čujem od prijatelja da je i plin poskupeo – kaže vozač P. G. iz Beograda.

Vlasnici pumpi za sve krive nizak vodostaj Dunava!

– Cene goriva na pumpama formiraju se na osnovu cena po kojoj je gorivo kupljeno, a zbog niskog vodostaja na Dunavu više ništa ne može da se dopremi brodovima na veliko, već samo cisternama iz Crne Gore i Bugarske. To povećava troškove transporta, koji stalno rastu jer je prevoz na malo cisternama potpuno neekonomičan. Iako nikome ne ide naruku da dalje diže već ionako visoke cene, nabavna cena goriva je takva da ono ne može biti jeftinije na pumpi. Ne možemo očekivati da se normalizuje cena goriva na pumpama dok god se ne normalizuje nivo Dunava, a to, prema procenama, neće biti pre početka novembra. Zbog toga, kao i zbog skoka cene sirove nafte, možemo očekivati da cena goriva poraste još pet do šest dinara po litru – kaže Nebojša Atanacković, jedan od vlasnika AD „Nafta“ i dodaje da bi jedno od rešenja za obuzdavanje cena goriva moglo biti privremeno smanjenje akciza.

Da se novčanicima vlasnika četvorotočkaša ne piše dobro, potvrđuje u i Srđan Knežević, vlasnik „Knez petrola“, koji kaže da pored niskog vodostaja Dunava, na rast cena goriva na pumpama utiče i povećana tražnja.

– Dunavom ne mogu da plove barže koje su tovarile po 2.000 tona, već samo sa tovarom do 500 tona, pa je na tržištu manja količina goriva. Plus, ove godine u oktobru, zbog lepog vremena i intenzivnih građevinskih i poljoprivrednih radova, potrošnja goriva je mnogo veća nego prošle godine u ovom periodu. Nabavku radimo kamionima, što povećava cenu transporta i do 50 odsto, što utiče na povećanje cena na pumpama. Osim toga, očekuje se da će sirova nafta na evropskom tržištu do kraja godine, sa sadašnjih 85 dolara po barelu, ići i do 100 dolara.

Kurir.rs/Slavica Tomčić

Povezano

VESTI IZ KATEGORIJE

Radio Bubamara