Књажевачке

НОВИНЕ

Broj pregleda

Babin zub, odakle to ime ovom vrhu?

U okviru projekta ‚‚Knjaževac i Stara planina“ istraživali smo otkud ime Babin zub. 

Babin zub, ilustracija Redakcija ‚‚Knjaževačke novine'', foto babe: Efes
Babin zub, ilustracija Redakcija ‚‚Knjaževačke novine“, foto babe: Efes

Po našim saznanjima, priča kaže da je neka baba sa Stare planine Turcima prenela harač.

Oni su ovu nesretnicu prvo tresli na ‚‚Tresibabi“ (Tresi babu) po čemu je ovaj prevoj sa velikim pašnjakom dobio svoje ime. Moramo da kažemo da prevoj Tresibaba ima veoma sočnu zelenu travu gde pasu velika krda ovaca, krava, koza, a zahvaljujući njemu nastaju veoma dobri specijaliteti od mleka, među kojima je knjaževački sir, belmuž i sl.

Ovu nesretnicu, staru baku, Turci su mučili  na pašnjacima ‚‚Mučibabe“ (Muči babu). Na Mučibabi danas žive divlji konji.

Na kraju, kada je prošla sve turske golgote starici su na vrhu Stare planine, ne bi li ona kazala Turcima gde je harač, slomili zube pa je po tome ova velika stena, ovah vrh dobio ime ‚‚Babin zub“. Starosedeoci kažu da je baba tražila svoje zube dva dana i da nije uspela da ih pronađe.


Ovaj medijski sadržaj sufinanisran je od strane opštine Knjaževac. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva. Naziv projekta koji ralizuju “Knjaževačke novine“ je “Knjaževac i Stara Planina“.

Povezano

VESTI IZ KATEGORIJE

Radio Bubamara