Књажевачке

НОВИНЕ

Broj pregleda

NAŠA LEPOTICA – STARA PLANINA

Veliki planinski Stare planine venac okovan graničnim kamenjem i karaulama krasi dve zemlje – Srbiju i Bugarsku. 

Stara planina, foto: Redakcija
Stara planina, foto: Redakcija

Prirodne lepote kojim obiluje Stara planina, gotovo da su nestvarne, pa otuda i naziv naša lepotica, najlepša među svim srpskim planinama. 

Stara planinane samo da je lepotica po prirodi, već je i ogromna planina koja po svojoj lepoti inspiriše mnoge turiste da se iz godine u godine vraćaju i uživaju u njenim lepotama.

Stara planina, foto: Redakcija
Stara planina, foto: Redakcija

Ovaj gorostasni pojas obiluje živopisnim predelima, lepotama, šumskim rekama i potocima, prevojima i dolinama, a za mnoge ovo je neispitano prirodno bogatsvo Srbije koje nam “leži“ na dohvat ruke.

Stara planina, foto: Redakcija
Stara planina, foto: Redakcija

Nikako ne smemo zaboraviti da Stara planina, pored imena Stara, nosi i ono ime kojim je krstila celo Balkansko poluostrvo.

Balkan na persijskom jeziku znači ‚‚onaj koji se uzdiže i ide u visine“.

Venci Stare planine dižu se u visine, ka nebu, skoro pa iznad oblaka.

Foto: Redakcija, Knjaževac i Stara Planina
Foto: Redakcija, Knjaževac i Stara Planina

Stara planina krasi Balkansko poluostrvo od najranijeg vremena, tačnije još od ledenog doba kada su se venci ovog kraja planete nabirali i stvarali vrhove kakvi su danas.

Stara planina se ubraja u najlepše planine

Lepota netaknute prirode  ovde počinje iznad naše opštine, iznad opštine Knjaževac i tzv. obronaka Zaglavka. Stara planina se ovde sve više proteže ka nebu, a posle kupastog Svetog Nikole, proteže se veliki deo – Visok i najviši srpski vrh Stare planine – Midžor.

Planinski masiv u ovom delu Stare planine, ka jugu, prepun je oštro usečenih i veoma dubokih dolina, malih i kratkih rečica i potočića koji sami oblikuju planinske stene. Ovde se nalaze bezbrojni vodopadi i velike rečne lepote, kao i kraška polja, vrtače i kanjoni.

Vredno je pomenuti, bar ponekad, da se ne zaboravi da je našu lepoticu – Staru planinu priučavo i naš čuveni geograf Jovan Cvijić, a posebno tzv. Visok, jedan od najlepših delova ove balkanske lepotice.

Babin zub, foto: Redakcija
Babin zub, foto: Redakcija

Mnogim turistima je zanimljiv sam ‚‚Babin zub“ koji se nalazi ispod najvišeg vrha srpskog dela Stare planine. Na ovom mestu nalazi se grupa stena ostenjaka veoma karakterističnog i neobičnog oblika.


Ovaj medijski sadržaj sufinanisran je od strane opštine Knjaževac. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva. Naziv projekta koji ralizuju “Knjaževačke novine“ je “Knjaževac i Stara Planina“.

Povezano

VESTI IZ KATEGORIJE

Radio Bubamara