Књажевачке

НОВИНЕ

Broj pregleda

DOMAĆINSKA KUĆA: Koliko je jabuci i šljivi potrebno vode

Jabuka troši puno vode, a posebno zimske sorte u gustim zasadima. Naročito joj je voda potrebna od polovine aprila meseca pa do kraja septembra.

Jabuka, ilustracija, foto: Mircea Ploscar, preuzeteo sa portala: Pixabay.com
Jabuka, ilustracija, foto: Mircea Ploscar, preuzeteo sa portala: Pixabay.com

Tokom jula i avgusta su visoke temperature, dolazi do manjka  vlage u zemljištu i vazduhu, pa radi regulirsnja uslova treba sprovesti najveći broj zalivanja. Periodi zalivanja bi mogli biti:

– 12-14 dana posle precvetavanja

– Posle junskog otpadanja plodova

– 15-20 dana pre nastupanja botaničke zrelosti

– 15-20 dana pre prestanka rastenja

Šljiva troši velike količine vode u toku prirasta mladara i porasta plodova.  Preporučuju se dva do četiri zalivanja u kritičnom periodu vegetacije (sredina juna –kraj avgusta.). Šljiva može da se navodnjava površinski (brazdama ili natapanjem) ako pad terena nije veći od 3%, veštačkom kišom i kapanjem.

Ukoliko je zemljište snabdeveno vlagom krajem maja i početkom juna smanjuje se procenat junskog opadanja plodova, što znači da ukoliko u tom perioduastupi suša, treba izvršiti navodnjavanje.

Zalivanje treba obaviti pre nego što se pojavi nedostatak vlage u zemljištu, što se može videti po lišću koje počinje da se suši i uvija.

Korisno je navodnjavanje i tokom avgusta i početkom septembra jer od obezbeđenosti vodom zavisi krupnoća plodova i pravilan tok sazrevanja.

Izvor: Domaćinska kuća

Povezano

VESTI IZ KATEGORIJE

Radio Bubamara