Књажевачке

НОВИНЕ

Унесите овде текст наслова

Broj pregleda

Sindikati traže povećanje minimalca i do 9.000 dinara! Danas u 13h kreću pregovori!

Danas u 13 h i zvanično počinju pregovori između Vlade, sindikata i poslodavaca o povećanju minimalne cene rada koju u Srbiji prima 350.000 ljudi. Kako saznaje „Blic Biznis“, sindikati će pred pregovarače izaći sa tri predloga od kojih najviši iznosi 36.000 dinara, dok od države očekuju ponudu od oko 30.000 dinara.

2000 dinara, foto: M. Miladinović
2000 dinara, foto: M. Miladinović

„Mi smo spremili tri opcije, ali ćemo prvo sačekati da Vlada iznese svoju ponudu. Naš prvi zahtev biće povećanje minimalca s aktuelnih 27.000 dinara na 34.000 dinara. Toliko povećanje je u skladu sa dosadašnjim najavama vladinih zvaničnika da bi u sledećoj godini minimalnu zaradu trebalo izjednačiti s minimalnom potrošačkom korpom. Druga rezervna opcija, s kojom bi mogli da izađemo, jeste povećanje minimalca na skoro 36.000 dinara, a treća povećanje na 33.000 dinara“, kaže naš izvor i dodaje da od države očekuju ponudu od oko 30.000 dinara.

Praktično, sudeći po ovim ponudama, minimalac bi od naredne godine mogao u najboljem slučaju da bude veći za 9.000 dinara. Druga opcija je povećanje za 7.000 dinara, a treća povećanje za 6.000 dinara. U slučaju da prevagne ponuda države minimalna cena rada bi bila uvećana za 3.000 dinara.

Sagovornik „Blic Biznisa“ istovremeno tvrdi da sindikati nikako neće podržati eventualni stav poslodavaca da država značajnije poveća minimalac, a da privredi za uzvrat smanji poreska opterećanja.

„Poslodavci su o tome često govorili, ali sindikati takav predlog neće podržati. Razlog je vrlo jasan, minimalac je socijalna kategorija koju prima 350.000 ljudi, a poreze i doprinose plaća više od dva miliona radnika“, kaže naš sagovornik.

Nebojša Atanacković, počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije, rekao je nedavno za „Blic Biznis“ da će poslodavci biti vrlo kooperativni, ali da nikako neće prihvatiti povećanje iznad onoga što su makroekonomska očekivanja za sledeću godinu, a to znači – “4 odsto rasta BDP-a i 2 procenta očekivane inflacije, dakle ukupno oko šest odsto”. Na aktuelnih 27.000 dinara to bi bilo povećanje manje od 2.000 dinara.

Ministar finansija Siniša Mali je nedavno podsetio da je samo u poslednje dve godine minimalac povećan za 18,6 odsto, a najavio je i uvođenje dodatnih olakšica za privredu, što je jedan od glavnih uslova poslodavaca kako bi pristali na povećanje minimalne zarade.

Sindikati, poslodavci i država pokušaće danas da usklade svoje zahteve, a Vlada će do 15. septembra doneti i konačnu odluku o povećanju mnimalne cene rada.

Rast od 6 do 10 odsto

Minimalna cena rada utvrđuje se po radnom času bez poreza i doprinosa za kalendarsku godinu najkasnije do 15. septembra tekuće godine, a primenjuje se od 1. januara naredne godine.

Od 2010. godine država je povećavala minimalac sedam puta. Na zahteve sindikata za povećanje najniže zagarantovane zarade u zemlji nije pristajala u 2014. i 2016. godini. Minimalac je od 1. januara ove godine povećan 10 odsto, a u 2017. godini šest procenata.

Izvor: Blic, Blic biznis

Povezano

VESTI IZ KATEGORIJE

Radio Bubamara

Najčitanije
sada