Књажевачке

НОВИНЕ

Унесите овде текст наслова

Broj pregleda

Knjaževački meteori, lepota na dohvat ruke

Knjaževački meteori su drugi naziv za klisuru Ždrelo kod Knjaževca.

klisura

Do ove klisure vodi tzv. kozji put, ili kozja staza, a turisti i ljubitelji prirode vape za ovakvim lepotama.

Na putu do klisure Ždrelo možete susresti mnoge divljači, insekte, ptice, jer kao što svi znamo oni se skrivaju u dubini netaknute prirode i žive u svom svetu.

U ovom kraju česte su pećine, turisti su nailazili na mnoge, a poznavaoci turističkih prilika i geografi, upoređuju ovu klisuru sa Niševačkom u Svrljigu, koja je od prošle godine postala totalni hit kada je u pitanju razvoj turizma i turističkih destinacija na jugoistoku Srbije.

Okolina oko Ždrela je bogata pričama, a mi smo u razgovoru sa ljudima koji su posećivali ovaj turistički draglju, kažu da postoji priča vezana za ,,Momin kamen“.

MOMIN KAMEN

Kamen, ilustracija, pixabay
Kamen, ilustracija, pixabay

On se nalazi u podnožju klisure, a priča datira iz doba Turaka. Pripoveda se da je u tom periodu jedna devojka skočila sa litice vioske oko 80 metara da ne bi bila obeščašćena i povređena. Ne zna se šta se kasnije desilo sa tom devojkom, ali ljudi koji su učestovali u našem projektu i razgovarali sa nama, kažu da je veroatno nastradala prilikom pada. Otud ovaj kamen, gde je ona nastradala nosi ime Momin kamen, znajući za upotrebu termina ,,mlada moma“.

Što se tiče same klisure, ona se nalazi u ataru sela Stogazovac, koje je dobilo ime po stotinak prelaza preko reke, odnosno mosta koji spaja klisuru i ovo selo.

Što se tiče same klisure, vredno je istaći podatak koji smo prikupili na terenu da je prema geološkoj karti Republike Srbije ova klisura usečena u glinovite krečnjake i glince iz perioda donje krede.

STENE STARE 100 MILIONA GODINA

Starost stena procenjuje se na oko 100 miliona godina.

Dužina klisure je oko 300 m.

Kroz Ždrelo protiče Zubetinačka reka, koja ulaskom u selo Stogazovac, menja ime u Stogazovačka reka.

Vredno je istaći daje dno klisure prepuno obrušenih stena što upotpunjuje prizor posetioca.

Na ovom potezu nalazi se Vulina pećina i to uz levu stranu klisure, a potom i Markova pećina koja je odmah ispod brda Kulinje.

PEĆINA MARKA KRALJEVIĆA

Po predanju i po pričama koje smo mogli čuti u ovom kraju, ovo je, ni manje ni više nego pećina u kojoj je često boravio lik iz epskih pesama i veliki ratnik i borac Marko Kraljević.

Priča se da u tavanici pećine postoji udubljenje koje je Marko napravio svojom glavom, naglo se probudivši. Po dnu pećine su vidljivi „otisci“ njegovih stopala, a u unutrašnjem zidu se nalazi udubljenje u obliku potkovice koje je „napravio“ Markov konj Šarac. Međutim, ovo su samo priče koje smo mogli čuti kroz sela.

Tekst je nastao uz podršku Opštine Knjaževac – medijski sadržaj na temu ‚‚Turizam, poljoprivreda i privreda Knjaževca“ sufinansiran je iz budžeta Opštine Knjaževac. 

Povezano

VESTI IZ KATEGORIJE

Radio Bubamara

Najčitanije
sada