Књажевачке

НОВИНЕ

Projekat

Broj pregleda

Od Ministarstva kulture i informisanja 750.000 Zavičajnom muzeju Knjaževac

Projekat „Izrada projektno tehničke dokumentacije za izvođenje konzervatorsko-restauratorskih radova na najugroženijem objektu arheološkog nalazišta Timacum Minus u Ravni kod Knjaževca“ podržan je od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije u iznosu od 750.000 dinara.

Zavičajni muzej, foto: Google maps
Zavičajni muzej, foto: Google maps

Projektom će se stvoriti osnovni uslovi za zaštitu južne kapije rimskog utvrđenja Timacum Minus.

Ova, na teritoriji Srbije, jedinstvena rimska kapija istraživana je u nekoliko kampanja. Prvi put 1997. i 1998. godine od strane Zavičajnog muzeja Knjaževac i Arheološkog instituta u Beogradu. Nažalost, usledio je prekid u istraživanjima koja se nastavljaju tek 2019. godine. Vremenske atmosferalije i činjenica da ovaj deo utvrđenja nije konzerviran nepovoljno su uticali na stanje kapije. Nametnula se potreba za urgentnom zaštitom kapije od daljeg propadanja ali i potreba za unapređenjem njene prezentacije.

Izradom projektno tehničke dokumentacije za izvođenje konzervatorsko-restauratorskih radova na ovom važnom objektu antičkog kulturnog nasleđa obezbediće se prvi i najvažniji korak ka njegovom očuvanju i kvalitetnoj prezentaciji.

Povezano

VESTI IZ KATEGORIJE

Radio Bubamara