Knjaževačke

Odlična vest

Broj pregleda

Zavičajnom muzeju Knjaževac za veoma važan projekat 900.000 od Ministarstva

Projekat „Arheološka istraživanja, prezentacija i promocija rimskog utvrđenja Timacum Minus u Ravni kod Knjaževca“ podržan je od strane Ministarstva kulture i informisanja sa 900.000 dinara.

Foto: Google map
Foto: Google map

Ovo je zajednički projekat Arheološkog instituta iz Beograda i Zavičajnog muzeja iz Knjaževca. Pomenute institucije uspešno realizuju istraživanja nalazišta u Ravni od 1975. godine.

Cilj projekta je nastavak istraživanja, zaštite, prezentacije i promocije arheološkog nalazišta Timacum Minus – Ravna kod Knjaževca.

U 2020. godini planiran je nastavak arheoloških iskopavanja na sektoru južne kapije utvrđenja i nastavak zaštitnih iskopavanja velike javne građevine u središtu utvrđenja (horreum) u cilju pripreme iste za konzervatorsko-restauratorske radove, kao i rad na obradi i analizi otkrivenih arheoloških nalaza i konzervacija pokretnih nalaza sa ovih iskopavanja.

Rezultati ovog projekta stvoriće uslove za naučno publikovanje, prezentaciju i promociju nalazišta Timacum Minus, kulturnog dobra od velikog značaja, koje predstavlja značajan deo kulturne baštine Republike Srbije.

Realizacija Projekta unaprediće mogućnosti zadovoljenje kulturnih i obrazovnih potreba različitih ciljnih grupa.

Projekat će izuzetno doprineti popularizaciji i promociji nalazišta Timacum Minus, kao i popularizaciji Arheo-etno parka Ravna, depandansa Zavičajnog muzeja Knjaževac, koji predstavlja sastavni deo ovog kulturnog dobra.

Povezano

VESTI IZ KATEGORIJE

Radio Bubamara