Ekonomija

Broj pregleda

Poreska politika prema gastarbajterima ostaje ista

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali istakao je danas da maliciozno potenciranje obaveznog plaćanja poreza za sve državljane Srbije koji rade kod stranih poslodavaca u inostranstvu dodatno zbunjuje građane, i poručio im da nema potrebe da odjavljuju prebivalište u našoj zemlji.

Siniša Mali, foto: Youtube, Al Jazeera Balkans
Siniša Mali, foto: Youtube, Al Jazeera Balkans

Mali je rekao da je suština da se propisi u pogledu oporezivanja zarada koje naši građani ostvare u inostranstvu nisu menjali od početka ovog veka.

Ljudi koji rade i žive u inostranstvu znaju gde treba da plaćaju porez, dodao je Mali.

Ministar je objasnio da su rezidenti Srbije obveznici poreza na zarade u našoj zemlji po osnovu zarada koje im isplaćuju strani poslodavaci u inostranstvu (tzv. gastarbajteri), ali se dvostruko oporezivanje ovih zarada otklanja u skladu sa domaćim propisima, kao i po osnovu ugovora o izbegavanju dvostrukog oporezivanja.

Neophodno je istaći da naši rezidenti uvek imaju pravo na poreski kredit po osnovu poreza koji je plaćen na zaradu koja im je isplaćena u inostranstvu, bez obzira na to da li Republika Srbija ima zaključen ugovor o izbagavanju dvostrukog oporezivanja sa državom u kojoj je naš rezident ostvario zaradu, naveo je ministar.

On je objasnio da, s obzirom na to da je stopa poreza na zarade u Srbiji 10 odsto, po pravilu, pravo na poreski kredit će biti dovoljno da u potpunosti otkloni obavezu plaćanja poreza na zarade u Srbiji.

Ugovori o izbegavanju dvostrukog oporezivanja, kako je naglasio, predviđaju pravila koja sprečavaju mogućnost da naši građani imaju istovremeno rezidentstvo Republike Srbije i države u kojoj su zaposleni.

Po pravilu, prema ovim ugovorima oni će imati rezidentstvo države u kojoj su zaposleni, što rezultira time da neće imati nikakvu poresku obavezu u Republici Srbiji po osnovu zarada koje su ostvarili po osnovu rada u inostranstvu, naglasio je Mali.

Prema njegovim rečima, dodatno, u jednom broju ugovora o izbegavanju dvostrukog oporezivanja predviđena je primena metoda izuzimanja za otklanjanje dvostrukog oporezivanja zarada koje rezidenti ostvare u inostranstvu, tako da ovi ugovori isključuju bilo kakvu mogućnost oporezivanja naših građana po osnovu zarada koje ostvare radom u državama sa kojima imamo zaključen takav ugovor.

Ministar je naglasio i da, što se tiče obaveza po osnovu doprinosa za obavezno socijalno osiguranje, državljani naše zemlje zaposleni u inostranstvu nisu u Srbiji osiguranici na obavezno socijalno osiguranje po osnovu zarade koje ostvaruju od tog stranog poslodavca.

Dakle, za lica koja nisu osiguranici prema domaćim propisima kojima se ta oblast uređuje, ne postoji obaveza obračunavanja i plaćanja doprinosa za obavezno socijalno osiguranje, rekao je on i zaključio da shodno navedenom, državljani Republike Srbije zaposleni u inostranstvu nemaju obavezu plaćanja doprinosa za obavezno socijalno osiguranje po osnovu zarade koju ostvare u inostranstvu od stranih poslodavaca.

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Povezano

VESTI IZ KATEGORIJE