Књажевачке

НОВИНЕ

Stočarstvo

Broj pregleda

Kozarstvo isplativa grana stočarstva

Kozarstvo se u poslednje vreme pokazalo kao jedna od vrlo isplativih grana stočarstva, tako da se mnogi odgajivači u Kikindi opredeljuju za proizvodnju koza, mleka i sira. Pozitivan primer je domaćinstvo Trumbetašev koje je nedavno izgradilo mlekaru, a celokupnu proizvodnju plasira na tržište u vrlo kratkom roku.

Koza, ilustracija, foto: Pixabay, auto: Nicole Köhler
Koza, ilustracija, foto: Pixabay, auto: Nicole Köhler

Veselin Trumbetašev, stočar iz Kikinde, nakon dugogodišnje proizvodnje ovaca, odlučio se za gajenje koza, rase fransucka alpina, tako da je u međuvremenu unapredio proizvodnju i proširio stado. Baveći se uporedo odgojem ovaca i koza, posle godinu dana, računica je pokazala da se proizvodnja koza znatno više isplati. Ispostavilo se da jedna koza samo u mleku vredi koliko dve i po ovce. To je bio jedan od razloga da se Trumbetašev maksimalno posveti francuskim alpinama.

“Kod mene na farmi, koza daje oko tri i po litre mleka dnevno, tako da imamo mesečnu proizvodnju od oko 6.000 litara. Ukupno imam 60 grla, na muži oko 55 komada jer broj s vremena na vreme varira. Tako da je to neka količina mleka kojom mi raspolažemo“ – kaže Veselin Trumbetašev, stočar iz Kikinde.

Imajući u vidu da se proizvodnja koza pokazala kao dobra investicija, Trumbetašev je proiširio domaćinstvo i izgradio mlekaru. Mleko predaje mlekari na Fruškoj gori, dobrim delom prodaje od kuće, proizvodi sir i surutku. Potražnja je velika i praktično se sve naručeno proda dan kasnije.

“Upustio sam se u priču oko mlekare baš zbog ovog vremena i pandemije kada su se ljudi ponovo okrenuli zdravoj ishrani, pa traže surutku, mleko i sir, tako da sam od prošle godine počeo prodaju i video sam da u Kikindi može da plasira 6.000 litara mleka bez problema. Vlasnik mlekare sa kojom sarađujem mi izlazi u susret tako što otkupi višak mleka koji ne mogu da prodam i svaki drugi dan mi odnosi mleko. Tako da sam potpuno zatvorio krug plasmana mleka“ – dodaje Trumbetašev.

Potražnja za kozjim mlekom drastično je povećana u prethodnom periodu i kikindski stočari upravo vide priliku da se na tom polju organizuju i tržištu ponude i do 10.000 litara kozjeg mleka svakog drugog dana, tako da je po tome Severnobanatski okrug jedan od najboljih u zemlji. Sada traba tu priliku i iskoristiti.

Video: RTV

Povezano

VESTI IZ KATEGORIJE

Radio Bubamara