Mali: Svi nezaposleni građani će u junu dobiti po 60 evra pomoći

Broj pregleda

Ministar finansija u Vladi Srbije Siniša Mali najavio je da je u trećem paketu pomoći privredi i građanima, u iznosu od dve milijarde evra, jedna od novina jednokratna isplata svim nezaposlenima u iznosu od 60 evra.

Siniša Mali, ministar finansija, foto: B92
Siniša Mali, ministar finansija, foto: B92
„Bilo je nedoumica oko toga da li pomoći samo one koji su ostali bez posla tokom pandemije ili svim nezaposlenima, i odlučeno je da to budu svi nezaposleni kojima će država u junu isplatiti 60 evra“, istakao je Siniša Mali za TV Prva.

Dodao je da će svi detalji u vezi te isplate biti poznati kada bude usvojena Odluka Vlade Srbije.

„Prošle godine pomoć je bila usmerena ka tome da se održe radna mesta, sada želimo da i onima koji nemaju posao damo jednu vrstu podrške i optimizma, te da pokriju neke svoje troškove. To je velika stvar. I još jedan pokazatelj koliko je država jaka i želi da pomogne svima“, kaže Mali.

Prijave punoletnih građana za 60 evra od 28. aprila

Podsetio je da 28. aprila kreće prijava svih punoletnih građana koji žele 60 evra pomoći od države, kao i da će prvih 30 evra biti isplaćeno u maju, a drugih 30 u novembru.

„Takođe, svaki penzioner dobiće 30 plus 30 evra, kao i dodatnih 50 evra, što je ukupno 110 evra. Nezaposleni takođe mogu da se prijave i za ovih 30 plus 30 evra, i uz ovih 60 evra u junu, dobiće ukupno 120 evra“, naglasio je ministar.

Mali ističe da će pomoć od 100 evra dobiti i svi Srbi sa Kosova i Metohije, uključujući i decu, dok nezaposleni u južnoj pokrajini mogu očekivati dodatnih 100 evra, odnosno ukupno 200 evra.

„Država je uz stabilne javne finansije, našla način da se nađe građanima, i ono što je predsednik Aleksandar Vučić rekao, tako ćemo pokriti celu godinu. U maju idemo sa prvih 30 evra, u junu sa 60 dodatnih za nezaposlene, u septembru 50 evra za penzionere i u novembru idemo sa poslednjih 30 evra“, kaže Mali.

Pomoć za 1.550.000 zaposlenih

Kada je reč o sastancima predstavnika najugroženijih sektora sa premijerkom Anom Brnabić, Mali kaže da je država uvek izlazila u susret i nalazila najprihvatljivije rešenje za sve.

„Imali smo sastanke i sa predstavnicima muzičke i event industrije, danas i sa predstavnicima filmske industrije, takođe i sa frizerima i malim preduzetnicima, kako bi sa svima njima dopunili ovaj paket. Znaćemo u narednih nekoliko dana ko će još dobiti dodatnu pomoć“, naglasio je ministar.

Ministar podseća da će polovinu minimalne zarade za tri meseca po zaposlenom dobiti, osim mikro, malih i srednjih preduzeća, i velika preduzeća.

„Reč je o ukupno 1.550.000 zaposlenih. Prijava za mart je u toku. Mi ćemo 8. aprila napraviti prvu isplatu za sve koji se prijave do kraja marta“, kaže Mali.

Podseća da u sklopu trećeg paketa, pomoć već dobijaju najugroženiji sektori, kao što su auto-prevoznici koji će dobiti šest meseci 600 evra po autobusu.

„Imamo i još jednu punu minimalnu zaradu koju ćemo isplatiti ugostiteljima, turizmu, turističkim vodičima, rent-a-kar agencijama, a pomažemo i hotele sa 150 evra po sobi, 350 po ležaju“, rekao je Mali.

Naglašava da je paketima pomoći privreda izbegla najgori scenario, masovna otpuštanja i zatvaranje fabrika, jer je država reagovala pravovremeno.

„Sada, uz masovnu imunizaciju, želimo da i dalje sačuvamo radna mesta, ali i da pomognemo svim građanima Srbije, tako da na pravi način pokrijemo krizu izazvanu pandemijom i nastavimo dalje sa rastom ekonomije ne narušavajući makroekonomsku stabilnost i zdravlje javnih finansija, a javni dug će ostati ispod 60 odsto BDP-a“, kaže Mali.

Srbija dobila sjajnu ocenu od najveće kreditne agencije

Na pitanje kako komentariše to što su svetske rejting agencije „Mudis“ i „Fič rejtings“ povećale, odnosno zadržale kreditni rejting Srbije, Mali kaže da je to sjajna vest, jer su to najveće kreditne agencije na svetu koje detaljno gledaju krvotok ekonomije svake zemlje i daju ocenu, te da je u uslovima najveće krize u svetu izazvane pandemijom, Srbija dobila sjajnu ocenu.

„To je potvrda da su sve ekonomske mere i paketi pomoći države dali rezultate. Oni već znaju da mi idemo i sa trećim paketom, agencija „Mudis“ očekuje 5,2 odsto rast naše ekonomije, mi očekujemo 6 odsto, ali to su sve ogromne stope rasta. Kažu da nam je kurs pod kontrolom, inflacija takođe, javne finansije stabilne, imamo najmanji pad BDP-a, nezaposlenost manju nego pre pandemije.

Ocena ovih agencija je važna za nas, jer, što je viši kreditni rejting, to su niže kamatne stope, kako za građane, tako i za privredu i državu, i sigurniji ste za ulaganje, a to sve pokazuje ekonomski napredak jedne zemlje“, naglasio je Mali.

Ministar se osvrnuo i na Zakon o utvrđivanju porekla imovine i rekao da Poreska uprava već prikuplja podatke od relevantnih institucija koji se tiču imovine i prihoda.

Povezano

Novi ciklus nagradne igre „Uzmi račun i pobedi“ počinje 11. maja

Mali: „Danas tačno u podne – prijavite se“

Mali: Počela isplata po 10.000 dinara za prosvetare, prva mama dobila pomoć za kupovinu stana

Mali: „Neoporezivi iznos zarade povećan na 19.300 dinara mesečno“

Podrška za mala i srednja preduzeća od 200 miliona evra

Podnesite prijavu za isplatu 30 EURA, i ubrzo još 30 EURA

VESTI IZ KATEGORIJE

FK Timočanin prolazi najteži period od osnivanja, evo šta je Miloš Stojanović Popaj izjavio za Sport klub

OFK Knjaz pretrpeo težak poraz u Zaječaru

Plate i penzije redovne, već se razmišlja da se povećaju

Mali sajam sporta u Knjaževcu

Timočaninu oduzeta pet bodova, a danas poražen u Popovcu

Novi ciklus nagradne igre „Uzmi račun i pobedi“ počinje 11. maja

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Radio Bubamara Live

Najnovije na portalu

FK Timočanin prolazi najteži period od osnivanja, evo šta je Miloš Stojanović Popaj izjavio za Sport klub

OFK Knjaz pretrpeo težak poraz u Zaječaru

Plate i penzije redovne, već se razmišlja da se povećaju

Mali sajam sporta u Knjaževcu

Timočaninu oduzeta pet bodova, a danas poražen u Popovcu

Novi ciklus nagradne igre „Uzmi račun i pobedi“ počinje 11. maja