Књажевачке

НОВИНЕ

RADI VIŠE OD 50 GOIDNA

Broj pregleda

Škola za osnovno muzičko obrazovanje

Škola za osnovno muzičko obrazovanje u Knjaževcu radi od 1967. do 1974. kao istureno Odeljenje zaječarske Muzičke škole „Mokranjac“ pri Radničkom univerzitetu u Knjaževcu u zgradi Doma sindikata. Od 1975. do novembra 1980. godine u Knjaževcu nije radila kao muzička škola već su učenike spremali nastavnici u Knjaževcu privatno, a polagali i ispite u Zaječaru i Aleksincu. Od 1. novembra 1980. godine osniva se Samostalna muzička škola u zgradi sindikata i prvi direktor je bio Draža Savić, gde škola ostaje do 13. aprila 1993. godine. Od aprila 1993. do avgusta 2003. godine škola se seli u zgradu obdaništa „Naša radost“ i od septembra 2003. pa do danas škola je u zgradi bivšeg Doma Omladine.

Muzička škola, ulaz, foto arhiva
Muzička škola, ulaz, foto arhiva

Direktor škole posle Draže Savića od septembra 1981. godine pa sve do januara 2008. godine bio je Slavko Jocić koji je u početku bio paralelno i nastavnik harmonike.

Od oktobra 2008. godine direktor škole je Martina Milošević, a aktuelni direktor je Snežana Dragićević.

Učenici podeljeni po muzičkim instrumentima:

  • klavir,
  • harmonika,
  • gitara,
  • truba,
  • klarinet i
  • violina.

Za trubu i klarinet škola traje četiri godine, a za ostale instrumente šest godina.

Nižu muzičku školu u Knjaževcu za 50 godina postojanja završilo je preko 700 učenika  i tako stekli i muzičko obrazovanje, pored  redovnog školasta. Sa ovom školom i osmogodišnjom može da se upiše srednja muzička škola, a najbliže su za nastavak školovanja u okruženju Negotin i Niš.

Zoran Jelenković, nastavnik klavira koji u ovoj školi radi od 1. septembra 1983. kaže da ova škola daje dobar kadar, a za srednju muzičku školu opredeli se od 5 do 10 posto učenika tako da iz tih generacija učenika sada su nastavnici i profesori u ovoj školi, a ima ih širom Srbije i u svetu po srednjim školama, a jedan broj predaje i na fakultetima. Navodimo samo nekoliko: Petar Golubović, profesor srednje muzičke škole u Beogradu, Petar Krznanić, svira bas u orkestru „Legende“, Miloš Veljković, završio postdiplomske studije u Norveškoj, a profesor je srednje muzičke škole u Beogradu, Vidojević Aleksandar je u Nemačkoj na konzervatorijumu za gitaru i Amanović Rade profesor gitare u SAD.

Knjaževčani su zadiovoljni sa radom ove škole jer im se deca muzički obrazuju, a to za njih mnogo znači i za njihov budući život. U ovoj školi nastavnici i sa svojim učenicima postižu solidne rezulate na regionalnim i međuopštinskim takmičenjima, kao i na republičkom o čemu svedoče i mnogobrojne diplome. Svake godine januara i juna škola organizuje koncerte polugodišnje i završne za građanstvo.

Rad ove škole je više puta pozitivno ocenjen od strane nadležnih.

Povezano

VESTI IZ KATEGORIJE

Radio Bubamara