Књажевачке

НОВИНЕ

Унесите овде текст наслова

Broj pregleda

Kon: S ovim stepenom vakcinacije na jesen nam „ne gine“ novi talas zaraze

Epidemiolog dr Predrag Kon izjavio je gostujući na televiziji K1 da nam s ovim stepenom vakcinacije na jesen „ne gine“ novi talas zaraze. Prema njegovim rečima, nije isključen ni povratak strožih mera u datom momentu. Na pitanje šta bi uradio u ovom trenutku navodi da bi uveo obaveznu vakcinaciju za određene grupe stanovništva.

Dr Kon, foto: RTS
Dr Kon, foto: RTS

Predrag Kon je izjavio da ovi što se sada zaražavaju to su uglavnom mlađi ljudi, kao na samom početku epidemije.

„Oni imaju česte kontakte, tako da je i realnost brže prenošenje virusa“, objasnio je epidemiolog dr Predrag Kon.

Kon je, gostujući na TV K1, obelodanio da su pooštrene mere praćenja zaraženih i njihovih kontakata. I potvrdio da nam novi talas „ne gine“.

„Na jesen nam preti novi talas. S ovim stepenom vakcinacije, on je izvestan. Ljudi moraju da shvate da nismo dostigli kolektivni imunitet. S brojkama se manipuliše, ili blaže da kažem, različito se predstavljaju. Kada se kaže da je vakcinisano blizu 50 odsto, misli se na punoletne građane, oko 5,4 miliona koliko se procenjuje da ih je trenutno u Srbiji. Međutim, mi smo obuhvat vakcinacije pomerili na granicu do 12 godina, dakle potrebno nam je još više vakcinisanih“, kazao dr Kon.

Ističe da se zaraza spušta ka mlađem uzrastu, što je, dodaje, evidentno.

„Novi talas je izvestan, mada je sigurno da on neće biti kao oni prethodni. Mislim da možemo da imamo oko 1.000 zaraženih na dan, ne mnogo više. I to ne početkom septembra, nego nešto kasnije. Ipak, problem je što mi ne znamo koliko je zaštićenih ljudi, odnosno koliko je ukupno vakcinisanih i onih koji su preležali koronu“, izjavio je Kon.

Ukazuje da nije isključen ni povratak strožih mera u datom momentu.

„Kada krene talas mi ne možemo tek tako da ga pustimo. Moraćemo nekako da reagujemo. Talas neće krenuti brzo, ali će krenuti“, naveo je dr Kon.

Napominje „da je treća doza vakcine realnost“.

Na pitanje šta bi on uradio u ovom trenutku ističe da bi uveo obaveznu vakcinaciju za određene grupe stanovništva.

Povezano

VESTI IZ KATEGORIJE

Radio Bubamara

Najčitanije
sada