Књажевачке

НОВИНЕ

Унесите овде текст наслова

Broj pregleda

Stara planina razvija sela u podnožju

Stara planina postala je prava turistička atrakcija za sve ljubitelje planine, kako za domaće, tako i za strane. 

Stara planina, foto: M.M.
Stara planina, foto: M.M.

Veliki broj turista posećuje Babin zub u toku letnjih meseci, a sve to rezultuje jačanju sela u podnožju ovog istočnog dragulja.

Stara planina, Balkanske planine ili samo Balkan (bugarski: Stara planina), planinski venac koje se pruža od Crnog mora na istoku, pa sve do Vrške čuke na zapadu.[1] Dužina ovog planinskog sistema iznosi 530 km.

Stara planina se većim delom nalazi u Bugarskoj, a znatno manjim delom na jugoistoku Srbije. Najviša tačka Stare planine je vrh Botev (2376 m) u Bugarskoj, a u Srbiji Midžor (2169 m).

MOŽDA NISTE ZNALI: Stara planina udaljena je 330 km od Beograda, 70 km od Niša, 100 km od Zaječara, 50 km od Knjaževca ili Pirota.

Sa Stare planine, foto: M.M.
Sa Stare planine, foto: M.M.

I M E   S T A R   P L A N I N A 

U vreme Rimljana, masiv se zvao Hemus (Haemus). Istoričari kažu da taj naziv potiče od tračke reči saimon što znači “planinski lanac”. Sloveni su je nazivali Matorni gori, a Turci Kodža Balkan ili samo Balkan. Naziv Balkan je persijskog porekla i znači “brdoviti kraj”. Postoji još i naziv Ćiprovački Balkan.

RAZVOJ SELA DANAS

Naime, u svakom selu otvoreno je bar po jedno gradilište, što dokazuje i broj radnika, mešalica, ali i turista u privatnim smeštajima, restoranima i vilama.

Od Kalne do Stare Planine svako selo i zaseok polako doživljava novo rađanje, a u tome su se ozbiljno uključili predstavnici Opštine, turističke organizacije, kao i sami meštani koji imaju viziju o pokretanju turizma i svog sela.

Od Svrljiga do Stare planine, preko Kalne, na nekoliko mesta možete stati i uživati u predobroj domaćoj hrani, siru, mleku, rakiji, domaćim sokovima i sl. Domaćini u svakom selu rado dočekuju turiste, a cene su zaista pristupačne za sve.

Dakle, dokaz da Stara planina pokreće i stara sela u podnožju je evidentan, jer se i u tom delu kupuju kuće, njive, dovoze kamp kućice, grade planinarski domovi i sl.

Knjaževac i Stara planina postali su pravi turistički centar, ali na tome se ne sme stati, kažu meštani, jer samo dobrom ponudom, gostoprimstvom i prirodom koju nam je Bog dao, mogu unaprediti svoja poslovanja, sela i finansijski napredovati.

 

Povezano

VESTI IZ KATEGORIJE

Radio Bubamara

Najčitanije
sada