Књажевачке

НОВИНЕ

Унесите овде текст наслова

Broj pregleda

Knjaževačka umetnica među petoro odabranih finalista konkursa za dodelu nagrade „Dimitrije Bašičević Mangelos“

Zavičajni muzej Knjaževac sa ponosom objavljuje da se knjaževačka umetnica Jelena Micić koja živi i radi u Beču, nalazi među petoro odabranih finalista u prvom krugu žiriranja u okviru konkursa za dodelu nagrade „Dimitrije Bašičević Mangelos“ za 2021. godinu.

kalna 1
Foto: Portal, PrtScr

Odluku o izboru finalista doneo je žiri u sastavu: Katarina Kostandinović (istoričarka umetnosti i kustoskinja, Kulturni centar Beograd), Teodora Jeremić (istoričarka umetnosti i nezavisna kustoskinja, Beograd), Dejan Vasić (likovni kritičar, samostalni kustos i urednik likovnog programa u Centru za kulturnu dekontaminaciju, Beograd), Boško Bošković (samostalni kustos, Njujork).

Prošlogodišnji dobitnik nagrade Žarko Aleksić blagovremeno je obavestio organizatore da se iz ličnih razloga povlači iz žirija, a u izboru finalista/kinja pridružila se Dr. um. Milica Ružičić, profesorka na Beogradskoj akademiji poslovno umetničkih strukovnih studija i dobitnica nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2004. godinu.

Na ovogosdišnji konkurs je pristiglo 25 prijava umetnika i umetnica i uzimajući u obzir kvalitet prijava i stepen zaokruženosti kritičkih i estetskih promišljanja u njihovom umetničkom radu, žiri je za 2021. godinu odabrao petoro finalista.

To su (prema abecednom redu):
Luka Cvetković
Stefan Lukić
Jelena Micić
Arpad Pulai
Tijana Radenković

Žiri je pored izdvojenih finalist/kinja odlučio da pohvali i prijave sledećih umetnika/ca (prema abecednom redu): Sare Kostić i Igora Šilera.

Drugi krug žiriranja i intervjui sa finalistima biće obavljeni početkom jula, a ime dobitnika ili dobitnice žiri će saopštiti na otvaranju finalne izložbe u galeriji Remont.

U saradnji sa Residency Unlimited (Njujork) i uz podršku Trust for Mutual Understanding (Njujork), nagrada „Dimitrije Bašičević Mangelos“ se organizuje i dodeljuje godišnje, pojedincu ili pojedinki, u vidu studijskog rezidencijalnog boravka u Njujorku, u trajanju od 8 nedelja. Nagrada, koja nosi ime značajnog umetnika, rodonačelnika konceptualne umetničke prakse i istoričara umetnosti sa prostora bivše Jugoslavije, Dimitrija Bašičevića Mangelosa, ove godine će biti dodeljena dvadeseti put.

Više informacija o nagradi i konkursu:

http://www.mangelosnagrada.org.rs/sr/index.php

Povezano

VESTI IZ KATEGORIJE

Radio Bubamara

Najčitanije
sada