Књажевачке

НОВИНЕ

Poljoprivreda

Broj pregleda

Tokom 2021. godine navodnjavano 52.236 hektara zemljišta

Republički zavod za statistiku saopštio je da je za navodnjavanje u 2021. godini ukupno zahvaćeno 92.574 hiljada kubnih metara vode, što je za 33,9 odsto više nego u prethodnoj godini.

Ilustracija, polje, foto: Petar Ubiparip, pixabay
Ilustracija, polje, foto: Petar Ubiparip, pixabay

Najviše vode crpelo se iz vodotokova – 84,3 odsto, dok su preostale količine zahvaćene iz podzemnih voda, jezera, akumulacija i iz vodovodne mreže.

Najzastupljeniji tip navodnjavanja bio je orošavanjem.

Od ukupne navodnjavane površine, orošavanjem se navodnjavalo 91,8 odsto površine, kapanjem 8 odsto površine, a površinski se navodnjavalo svega 0,2 odsto površine.

Tokom 2021. godine u Republici Srbiji navodnjavano je 52.236 hekatara poljoprivrednih površina, što je za 0,4 odsto manje nego u prethodnoj godini.

Oranice i bašte (sa 94 odsto) imaju najveći udeo u ukupno navodnjavanim površinama, a potom slede voćnjaci (sa 5 odsto) i ostale poljoprivredne površine (sa udelom od 1 odsto).

Istraživanjem o navodnjavanju obuhvaćeni su poslovni subjekti i zemljoradničke zadruge koje se bave poljoprivrednom proizvodnjom i uslugama u poljoprivredi i/ili upravljaju sistemima za navodnjavanje.

Detaljnije podatke možete pogledati ovde.

Povezano

VESTI IZ KATEGORIJE

Radio Bubamara