Књажевачке

НОВИНЕ

Унесите овде текст наслова

Broj pregleda

Sledeće nedelje počinje PISA 2022 testiranje

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da će PISA 2022 testiranje biti realizovano u Srbiji u periodu od 8. marta do 18. aprila ove godine.

Ilustracija, PISA, foto: pixabay.com
Ilustracija, PISA, foto: pixabay.com

Cilj istraživanje je da se ispita u kojoj su meri mladi osposobljeni da razumeju i koriste date informacije prilikom rešavanja relevantnih problema iz svakodnevnog života.

PISA 2022 testiranje sprovodi se na uzorku od 7.600 petnaestogodišnjih učenika iz 193 škole, od kojih je 178 srednjih stručnih škola i gimnazija i 15 osnovnih. Škole su izabrane metodom slučajnog uzorka.

Tokom testiranja, učenici na računarima rade zadatke u domenima čitalačke pismenosti, nauke, matematike i kreativnog mišljenja.

Rezultati ovog istraživanja biće dostupni javnosti nakon obrade, početkom decembra 2023. godine.

OECD PISA je program međunarodne evaluacije obrazovnih postignuća koji se sprovodi od 2000. godine. Na osnovu njega prati se nivo funkcionalne pismenosti koji dostižu 15-godišnjaci u oblasti matematike, prirodnih nauka i razumevanja pročitanog.

Srbija je učestvovala u ovim istraživanjima 2003, 2006, 2009, 2012. i 2018. godine, a trenutno se radi na realizaciji ciklusa planiranog za 2021. godinu, koji je zbog pandemije koronavirusa pomeren za 2022. godinu.

Pomenuto istraživanje sprovodi Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, u ulozi nacionalnog PISA centra, navodi se u saopštenju.

Povezano

VESTI IZ KATEGORIJE

Radio Bubamara

Najčitanije
sada