Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu Vlade Republike Srbije saopštila je da je na portalu mojaprvaplata.gov.rs od danas dostupan novi, treći javni poziv za program „Moja prva plata“.

Foto: Ilustracija, autor: M.M. / Knjaževačke novine
Foto: Ilustracija, autor: M.M. / Knjaževačke novine

Na predlog Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, na sednici Vlade Srbije usvojene su izmene Uredbe o Programu podsticanja zapošljavanja mladih „Moja prva plataˮ, čime su se stekli uslovi za raspisivanje trećeg javnog poziva ovog programa.

U okviru trećeg kruga biće povećane mesečne novčane naknade mladima, korisnicima ovog programa za približno 15 odsto.

Do sada su realizovana dva ciklusa tog programa, u koji je uključeno približno 18.000 mladih, od čega je 42,2 odsto mladih zasnovalo radni odnos nakon završetka prvog ciklusa, dok se nakon drugog ciklusnog perioda očekuje da će broj zaposlenih biti veći od 50 odsto.

Program Vlade Srbije „Moja prva plata” sprovodi Nacionalna služba za zapošljavanje, uz podršku Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstva finansija, Ministarstva omladine i sporta, Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu i Privredne komore Srbije.

Cilj je da se podstakne osposobljavanje mladih za rad i njihovo zapošljavanje i pruži podrška privredi u rešavanju problema sa nedostatkom kadrova.

Od 22. avgusta do 22. septembra ove godine trajaće prijava poslodavaca i oglašavanja pozicija, dok će prijava kandidata na pozicije početi 3. oktobra i trajaće do 31. oktobra.