Otklonjena opasnost od daljeg curenja amonijaka kod Pirota

Broj pregleda

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Republike Srbije Goran Vesić izjavio je da je rano jutros završeno pretakanje približno 20 tona preostalog amonijaka iz cisterne koja je iskliznula sa šina kod Pirota i njeno odvoženje na bezbednu lokaciju u stanicu Sukovo, što znači da na mestu železničke nesreće više nema curenja amonijaka.

Železnička prugra, fotografija: Marko Miladinović, Knjaževačke novine
Železnička prugra, fotografija: Marko Miladinović, Knjaževačke novine, arhivska fotografija

Vesić je istakao da je operacija podizanja i vraćanja cisterne broj 13 na kolosek bila visokorizična, navodeći da su njom rukovodili predstavnici Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Sektora za vanredne situacije MUP-a i Štaba za vanredne situacije grada Pirota.

Ministar je naglasio da će ekipe koje sprovode monitoring kvaliteta zemlje, vode i vazduha ostati na terenu sve dok Štab za vanredne situacije ne odluči drugačije.

Takođe, ekipe „Infrastrukture železnice Srbije” nastavljaju sa popravkom koloseka da bi se izvršilo podizanje još tri pune prevrnute cisterne iz kojih nije bilo curenja amonijaka.

Vesić je naveo da su sve cisterne koje su ostale posle nesreće na koloseku već uklonjene, a podizanje preostalih prevrnutih cisterni vrši pomoćni voz i drumska dizalica iz Bugarske, uz napomenu da je pre nekoliko dana uputio molbu za pomoć potpredsedniku Vlade Bugarske zaduženom za ekonomske politike i ministru transporta i komunikacija Hristu Aleksievu.

Naši bugarski prijatelji odmah su uputili u Srbiju železnički pomoćni voz i auto-dizalicu sa svojim radnicima. Srpski i bugarski radnici radili su nekoliko dana, i danju i noću, kako bi se prvo uklonile cisterne koje nisu iskliznule, a potom podigle i pretočile one koje su iskliznule.

Želim da im zahvalim na ogromnom trudu, i to posebno bugarskim železničarima koji su zajedno sa svojim srpskim kolegama radili i rizikovali život kao da je u pitanju njihova zemlja, rekao je Vesić i objasnio da zbog rizika obavljanja ove operacije nije bilo moguće objavljivati svaki detalj i najavljivati postupanje.

Prema informacijama preduzeća „Infrastrukture železnice Srbije”, ukoliko se radovi nastave po zadatoj dinamici, pruga Niš–Dimitrovgrad bi trebalo da bude ponovo u funkciji najkasnije od 13. januara.

Očekujem da u najkraćem roku dobijem izveštaj Komisije za istragu, koju sam formirao, kao i izveštaj Tužilaštva kako bi se utvrdile sve okolnosti pod kojima je došlo do nesreće, zaključio je ministar.

Povezano

BITNO: Sanirani deo pruge kod Pirota u potpunosti bezbedan za saobraćaj

Juče je obeleženo 100 godina od izgradnje pruge Niš—Knjaževac

Za najbolju ideju za ime novog brzog voza milion dinara

Sutra kreću radovi na rekonstrukciji pruge kroz Knjaževac

Od Niša do Knjaževca turističkim vozom

ODLIČNA VEST: Lokacije za MHE se brišu iz prostornog plana za Staru planinu

VESTI IZ KATEGORIJE

OŠ ,,Dubrava“ – Obaveštenje o upisu dece u prvi razred

OFK Knjaz pobedio Brodoremont

Holandija povukla višnje iz Srbije, evo šta je hitan korak

SRPSKA LIGA ISTOK: U KNJAŽEVCU U 58. MINUTU PREKINUTA UTAKMICA!

Obeleženo 25 godina od početka NATO agresije

FUDBAL: Naredni rival Srbije 125. na FIFA listi

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Radio Bubamara Live

Najnovije na portalu

OŠ ,,Dubrava“ – Obaveštenje o upisu dece u prvi razred

OFK Knjaz pobedio Brodoremont

Holandija povukla višnje iz Srbije, evo šta je hitan korak

SRPSKA LIGA ISTOK: U KNJAŽEVCU U 58. MINUTU PREKINUTA UTAKMICA!

Obeleženo 25 godina od početka NATO agresije

FUDBAL: Naredni rival Srbije 125. na FIFA listi