Dan žalosti u Srbiji: Zakonske smernice i kazne

Broj pregleda

Juče, na vanrednoj sednici, Vlada Srbije je proglasila 27. septembar za Dan žalosti u znak poštovanja prema nedavnim tragičnim događajima na Kosovu i Metohiji. Dan žalosti je posebno vreme kada se nacija ujedinjuje u poštovanju prema žrtvama, ali i vreme kada se primenjuju određena pravila ponašanja.

danzalosti

Prema zakonu, Dan žalosti se proglašava nakon naročito teških nesreća koje rezultiraju smrću, ranjavanjem ili ozbiljnim povredama većeg broja ljudi, ili u slučaju smrti visokog državnog funkcionera. Takođe, može se proglasiti i u slučaju smrti osobe koja je imala izuzetan doprinos zemlji, ili povodom drugih tragičnih događaja po proceni Vlade Srbije.

Dan žalosti traje onoliko koliko odluči Vlada, ali ne duže od tri dana, počevši od ponoći i završavajući se u ponoć dana određenog za Dan žalosti.

Tokom Dana žalosti, zastave Srbije se spuštaju na pola jarbola ili koplja, uz odgovarajuće osvetljenje noću. Ovo pravilo važi za organe, organizacije i druga pravna lica koja koriste zastave.

Radiodifuzne organizacije su dužne da prate odredbe dana žalosti u svojim programima, uključujući i emitovanje relevantnih obaveštenja i prilagođavanje muzike i emisija.

Novinske organizacije koje izdaju dnevne novine trebaju da štampaju svoje listove u crnoj boji i na prvoj strani navode odluku o proglašenju Dana žalosti.

templateda

U obrazovnim ustanovama Dan žalosti obeležava se minutom ćutanja na prvom času nastave, a program muzičkog obrazovanja prilagođava se danu žalosti.

Muzeji, pozorišta, bioskopi i druge kulturne ustanove su takođe obavezne da prilagode svoje programe.

Sportski događaji se obeležavaju spuštanjem zastava na pola jarbola ili koplja, uz odavanje počasti minutom ćutanja pre početka manifestacije.

Za vreme Dana žalosti zabranjeno je emitovanje narodne i zabavne muzike na javnim mestima.

PRAVILA

Nadzor nad sprovođenjem ovih pravila vrši MUP, i resorna ministarstva kulture, informisanja i obrazovanja. Za kršenje ovih pravila predviđene su kazne od 50.000 do 200.000 dinara za pravna lica, i od 2.000 do 10.000 dinara za fizička lica.

Važno je poštovati pravila ponašanja tokom Dana žalosti kako bismo iskazali poštovanje prema žrtvama i ujedinili se kao nacija u ovim teškim trenucima.

Povezano

Dan žalosti u Srbiji – koja su pravila i obaveze i kolike kazne za njihovo kršenje?

VESTI IZ KATEGORIJE

Ukinuta vanredna situacija u Knjaževcu

Zajedno do jednakosti – Obeležavanje 3. decembra

Stižu agregati do knjaževačkih sela

Najava povećanja plata i penzija od 1. januara 2024. godine

Ministarstvo kulture raspisalo konkurs „Gradovi u fokusu 2024”

Upozorenje RHMZ: Ledena kiša i olujni vetar

Radio Bubamara Live

Najnovije na portalu

Ukinuta vanredna situacija u Knjaževcu

Zajedno do jednakosti – Obeležavanje 3. decembra

Stižu agregati do knjaževačkih sela

Najava povećanja plata i penzija od 1. januara 2024. godine

Ministarstvo kulture raspisalo konkurs „Gradovi u fokusu 2024”

Upozorenje RHMZ: Ledena kiša i olujni vetar