Od juče brojne povoljnosti za nosioce boračkih legitimacija

Broj pregleda

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković uručio je juče u Medveđi Boračke spomenice borcima, ratnim vojnim invalidima i porodicama palih boraca.

Selaković, foto: Knjaževačke novine
Selaković, foto: Knjaževačke novine

Selaković je naglasio da Boračka spomenica predstavlja simbolični vid zahvalnosti države onima koji su se odazvali na njen poziv da je brane kada je to bilo teško.

On je rekao da je ministarstvo na čijem je čelu krenulo u veliku akciju podele Boračkih spomenica iz Medveđe, iz kraja koji je kroz istoriju davao mnogo onih koji su se borili i padali za slobodu Srbije i srpskog naroda.

Ministar je najavio, da će pored Boračkih spomenica, borcima, ratnim vojnim invalidima, mirnodopskim vojnim invalidima, civilnim invalidima rata i članovima porodica palih boraca, biti obezbeđene i kartice pogodnosti.

Upravo u tom cilju, od danas svi nosioci boračke legitimacije, odnosno legitimacije lica koja pripadaju drugim kategorijama iz boračke populacije, ostvaruju određene pogodnosti kod određenih kompanija koje su društveno odgovorne i sa kojima je Ministarstvo zaključilo ugovore, istakao je on i dodao da je trenutno sedam takvih kompanija i da će se ta mreža u budućnosti širiti.

Selaković je, govoreći o pogodnostima kartice, objasnio da će svako ko je na zakonom propisan način dobio status borca, sa tom boračkom legitimacijom moći da ostvari određene popuste, kada su u pitanju kupovina robe ili usluga, pravo na beskamatne kredite, višemesečne do 24 meseca u kupovini određenih dobara ili usluga.

On je uputio poziv svim građanima Srbije koji su učestvovali u ratnim sukobima od 1990. do 1999. godine da se o tome informišu u svojim gradskim i opštinskim upravama, kao i na sajtu Ministarstva, najavivši da će uputstva biti objavljena i u medijima.

Prema njegovim rečima, kako bi utvrdili svoj status borca, potrebno je da podnesu popunjen obrazac i neophodnu dokumentaciju, a bez utvrđivanja tog statusa ne može se ostvariti pravo na boračku legitimaciju ni na Boračku spomenicu.

Selaković je rekao da je Ministarstvo organizovanom kampanjom uspelo da motiviše ljude da utvrde svoj status borca i da se trenutno na evidenciji nalazi 38.484 lica registrovana sa statusom borca, a da je do novembra prošle godine taj broj iznosio 25.010.

On je naveo da su Boračke spomenice u Medveđi dobile dve porodice palih boraca, osmorica ratnih vojnih invalida i 72 borca, koji su na zakonom propisan način utvrdili status borca.

Ministar je danas u Medveđi odao i počast i položio venac na Spomenik srpskim junacima iz balkanskih ratova i Prvog svetskog rata.

Tokom boravka u Medveđi, Selaković je otvorio naučni skup „Jug Srbije i srpska državnost”.

Autor: Vlada

Povezano

Jednaki uslovi za sve učesnike na izborima za sprovođenje izborne kampanje

Konkurs za upis u vojne škole traje do 31. marta

Formiranje komisije za popis skladišnih prostora početkom sledeće godine

Poseta OO SNS u Knjaževcu: Nikola Selaković razgovarao o razvoju socijalne politike

Mali: „Danas tačno u podne – prijavite se“

Plasirane lažne vesti i lažirane izjave potpredsednika Vlade i ministra finansija

VESTI IZ KATEGORIJE

Nedelja prevencije povreda u saobraćaju

JEZIVA SAOBRAĆAJKA KOD KNJAŽEVCA – IMA I POGINULIH…

Knjaževački folklor je najuspešniji – prvi među 500 učesnika iz 3 regiona! (FOTO)

Susreti ,,I ja imam talenat“ u Knjaževcu

Evo koji su neradni dani za 1. maj i Uskrs

Koncert za buduće učenike Muzičke škole

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Radio Bubamara Live

Najnovije na portalu

Nedelja prevencije povreda u saobraćaju

JEZIVA SAOBRAĆAJKA KOD KNJAŽEVCA – IMA I POGINULIH…

Knjaževački folklor je najuspešniji – prvi među 500 učesnika iz 3 regiona! (FOTO)

Susreti ,,I ja imam talenat“ u Knjaževcu

Evo koji su neradni dani za 1. maj i Uskrs

Koncert za buduće učenike Muzičke škole