Vlada ograničila cene derivata nafte do kraja godine

Broj pregleda

Vlada Republike Srbije usvojila je na današnjoj sednici Uredbu o obaveznoj proizvodnji i prometu hleba od brašna „T-500“, koja ima za cilj zaštitu tržišta i sprečavanja deformacija u formiranju cena ove robe, od izuzetnog značaja za snadbevanja potrošača, a naročitno nižih socijalnih kategorija.

Gorivo, ilustracija, foto: pixabay.com
Gorivo, ilustracija, foto: pixabay.com

Uredbom je propisana maksimalna maloprodajna cena za hleba od brašna „T-500“ u iznosu od 54 dinara, odnosno proizvođačka cena od 46,31 dinara.

Takođe, određeno je i da ukupna stopa marže koja se obračunava na neto fakturnu cenu ne sme biti veća od šest odsto.

Ograničavanje cene ovog proizvoda, na ovaj način, neće se odraziti na trgovce hlebom, s obzirom na to da su marže ostale na istom nivou, dok će, s druge strane, imati pozitivan uticaj na potrošače.

U cilju sprečavanja većih poremećaja i očuvanja životnog standarda stanovništva, a imajući u vidu da je tržište i dalje nestabilno, Vlada Srbije ograničila je cene derivata nafte do 31. decembra 2023. godine.

Na današnjoj sednici usvojen je Zaključak o isplati jednokratne novčane pomoći korisnicima novčane socijalne pomoći, dodatka za pomoć i negu drugog lica i posebne novčane naknade za preko 200.000 građana Republike Srbije.

Ova jednokratna pomoć obuhvatiće: korisnike novčane socijalne pomoći (nosioce prava novčane socijalne pomoći i članove porodice koja ostvaruje pravo na novčanu socijalnu pomoć), korisnike dodatka za pomoć i negu drugog lica (korisnike dodatka za pomoć i negu drugog lica, uvećanog dodatka za pomoć i negu drugog lica kojima isplatu dodatka vrše centri za socijalni rad, penzionere kojima isplatu dodatka za tuđu negu i pomoć vrši Republički fond penzijsko invalidsko osiguranja, a nije ostvario pravo na uvećani dodatak i invalidnu deca koja ostvaruju pravo na dodatak za pomoć i negu drugog lica) i korisnike posebne novčane naknade.

Ovim zaključkom obuhvaćena su i lica koja su u postupku ostvarivanja prava zaključno sa 24. novembrom 2023. godine, a kojima će rešenje o ostvarivanju prava biti doneto najkasnije do 31. decembra 2023. godine.

Članovi Vlade usvojili su više zaključaka o formiranju radnih grupa koje treba da koordiniraju aktivnosti u vezi sa unapređenjem materijalnog položaja zaposlenih u više oblasti.

Vlada Srbije Zaključkom je obrazovala Radnu grupu za koordinaciju aktivnosti unapređenja robno-tržišnog poslovanja poljoprivrednim proizvodima, kojom će predsedavati predsednica Vlade Ana Brnabić, a za njenog zamenika imenovana je ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković.

Za članove Radne grupe imenovani su predstavnici resornog ministarstva, udruženja poljoprivrednika, kao i predstavnici drugih relevantnih institucija.

Zadatak Radne grupe je da sprovede analizu postojećeg formalnog i faktičkog stanja robno-tržišnog poslovanja poljoprivrednim proizvodima, sa posebnim osvrtom na organizovanje prodaje i izvoza poljoprivrednih proizvoda od strane poljoprivrednih gazdinstava, kao i iznalaženje rešenja za terminsku prodaju poljoprivrednih proizvoda.

Usvojen je i Zaključak o obrazovanju Radne grupe za koordinaciju aktivnosti unapređenja materijalnog i radno-pravnog položaja zaposlenih u zdravstvenom sistemu Republike Srbije čiji će zadatak biti da izvrši analizu postojećeg normativnog okvira kojim se uređuju prava, položaj i plate zaposlenih u zdravstvu i da predloži mere za unapređenje zdravstvenog sistema u vezi sa materijalnim i radno- pravnim položajem zaposlenih u tom sistemu.

Radnu grupu će činiti predstavnici Vlade i reprezentativnih sindikata u oblasti zdravstva.

Radna grupa formirana je pošto je potpisan Sporazum o unapređenju materijalnog i radno-pravnog položaja zaposlenih u zdravstvenom sistemu Republike Srbije između Vlade, s jedne strane, i Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije i Granskog sindikata zdravstva i socijalne zaštite „Nezavisnost“, s druge strane.

Takođe, usvojen je Zaključak o obrazovanju Radne grupe za koordinaciju aktivnosti unapređenja materijalnog i radno-pravnog položaja zaposlenih u sistemu socijalne zaštite Republike Srbije, sa istim zadatkom – analiza postojećeg normativnog okvira, kojim se uređuju prava, položaj i plata zaposlenih u sistemu socijalne zaštite.

Zadatak i ove radne grupe biće da predloži mere za unapređenje sistema socijalne zaštite u vezi sa materijalnim i radno-pravnim položajem zaposlenih u tom sistemu.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja započelo je pregovore sa predstavnicima dva sindikata – zaposlenih u socijalnoj zaštiti i zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti radi unapređenja ovog sistema.

Povezano

Nove cene goriva u Srbiji – benzin pojeftinio

U narednih sedam dana gorivo skuplje za dva dinara

EKONOMIJA: Gorivo skuplje za dva dinara

Gorivo jeftinije do 17. novembra

U narednih sedam dana benzin jeftiniji za tri dinara

Do 27. januara veće cene dizela i evro premijuma

VESTI IZ KATEGORIJE

Teška saobraćajka kod Knjaževca, poginula devojka (23)

Za unapređenje ruralng turizma 150 miliona dinara

U Srbiji se nastavlja toplotni talas, crveni meteo-alarm u celoj zemlji

Stara planina na korak od vas! Poseti ,,Stara planina INFO“

Poljoprivrednici, proveravajte redovno eSanduče radi brže isplate sredstava

Međunarodni Sabor na Kadibogazu od 19. do 21. jula 2024. godine

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Radio Bubamara Live

Najnovije na portalu

Teška saobraćajka kod Knjaževca, poginula devojka (23)

Za unapređenje ruralng turizma 150 miliona dinara

U Srbiji se nastavlja toplotni talas, crveni meteo-alarm u celoj zemlji

Stara planina na korak od vas! Poseti ,,Stara planina INFO“

Poljoprivrednici, proveravajte redovno eSanduče radi brže isplate sredstava

Međunarodni Sabor na Kadibogazu od 19. do 21. jula 2024. godine