Za šest meseci elektronskim putem osnovana 4.062 privredna društva

Broj pregleda

Agencija za privredne registre Republike Srbije (APR) saopštila je danas da su u prvih šest meseci od stupanja na snagu odredbe Zakona o postupku registracije u Agenciji za privredne registre, kojim je uvedena obavezna elektronska registracija osnivanja privrednih društava, osnovana 4.062 privredna društva.

apr srbija

U saopštenju se navodi da su pomenuta privredna društva osnovana u APR putem portala za elektronsku registraciju privrednih subjekata počevši od 17. maja ove godine.

Unapređeni portal omogućuje podnošenje registracione prijave za osnivanje svih formi privrednih društava, uz upotrebu kvalifikovanog elektronskog sertifikata, plaćanje naknade za registraciju putem platne kartice, kao i dostavljanje odluke registratora u formi elektronskog dokumenta.

Ovaj način registracije skraćuje vreme pripreme dokumentacije i pojednostavljuje postupak registracije, a podnosioci prijave ne moraju da donose dokumentaciju na šalter ili da je šalju putem pošte.

Takođe, s obzirom na to da je iznos naknade za elektronsku registraciju niži u odnosu na naknadu za registraciju u papirnoj formi, smanjeni su i troškovi elektronske registracije.

Agenciji za privredne registre je uvela elektronsku registraciju privrednih subjekata još 2018. godine, kada je omogućeno elektronsko podnošenje prijave za osnivanje preduzetnika i jednočlanog društva sa ograničenom odgovornošću (DOO), a od 2019. godine i višečlanog DOO-a.

Korisnicima je tada ostavljena mogućnost izbora između dva načina registracije – u papirnoj ili elektronskoj formi, ali se za ovaj drugi način opredeljivao mali procenat korisnika.

Tako je od 1. januara do 17. maja ove godine, putem elektronske prijave osnovano svega 367 privrednih društava, dok je od uvođenja obavezne elektronske registracije 17. maja broj elektronski osnovanih društava povećan čak jedanaest puta.

Sa porastom broja elektronskih servisa za privredu i građane i sa masovnijom primenom kvalifikovanih elektronskih sertifikata, postepeno je počeo da raste broj elektronskih registracija.

Kao ilustracija mogu da posluže podaci preduzetnika koji nisu u obavezi da elektronski registruju osnivanje. U 2022. godini elektronskim putem je registrovano 3.765 preduzetnika, dok je u ovoj godini, zaključno sa 17. novembrom, osnovano 5.615 preduzetnika, navodi se u saopštenju.

Povezano

Dostupna aplikacija za finansijske izveštaje za 2023. godinu

APR objavio obaveštenja o razlozima za prinudnu likvidaciju 3.609 privrednih društava

Implementacija elektronskih usluga u APR za lakše poslovanje

APR počinje sa pružanjem usluga boniteta od 26. aprila

Deveti stručni skup ALSU na Staroj planini

APR obaveštenje firmama

VESTI IZ KATEGORIJE

SERBIAN OPEN – BENCH PRESS U KNJAŽEVCU!

Izborna skupština Udruženja pčelara ,,Lipa“ i predavanje za pčelare 24. februara

Akcija dobrovoljnog davanja krvi 26. februara u Knjaževcu!

Srbija je na pragu epidemije velikog kašlja?

Konkurs za upis u vojne škole traje do 31. marta

Objavljeni novi pravilnici o ocenjivanju osnovaca i srednjoškolaca

Radio Bubamara Live

Najnovije na portalu

SERBIAN OPEN – BENCH PRESS U KNJAŽEVCU!

Izborna skupština Udruženja pčelara ,,Lipa“ i predavanje za pčelare 24. februara

Akcija dobrovoljnog davanja krvi 26. februara u Knjaževcu!

Srbija je na pragu epidemije velikog kašlja?

Konkurs za upis u vojne škole traje do 31. marta

Objavljeni novi pravilnici o ocenjivanju osnovaca i srednjoškolaca