Dostupna aplikacija za finansijske izveštaje za 2023. godinu

Broj pregleda

Agencija za privredne registre Republike Srbije saopštila je da je korisnicima od danas  omogućen rad u aplikaciji za sastavljanje i dostavljanje finansijskih izveštaja za 2023. godinu, kojoj se pristupa putem internet stranice Agencije, odnosno putem njenog posebnog informacionog sistema (PIS APR).

APR Srbija
APR Srbija

Na toj internet stranici su ažurirane informacije za sve vrste zahteva koji se mogu dostaviti u PIS FI sistemu za dostavljanje finansijskih izveštaja, kao i dokumentacija koja je propisana za svaku vrstu zahteva, pojedinačna korisnička uputstva u vezi sa Evidencijom obveznika, dostavljanjem izjave o neaktivnosti, redovnog godišnjeg finansijskog izveštaja i drugih vrsta finansijskih izveštaja i pripadajuće dokumentacije i načinom njihove zamene, kao i sa dostavljanjem posebnih zahteva obveznika.

Osim toga, objavljeno je tehničko uputstvo za korišćenje aplikacije za sastavljanje i dostavljanje finansijskih izveštaja, odnosno dokumentacije, uputstvo za potpisivanje zahteva kvalifikovanim elektronskim potpisom ili sertifikatom u klaudu i instrukcije za plaćanje naknade za javno objavljivanje finansijskih izveštaja.

Takođe, na sajtu su objavljene i informacije u vezi sa zakonskim rokovima za dostavljanje izveštaja, naknade za obradu i objavljivanje izveštaja, obima finansijskog izveštaja i pravila njihove računsko-logičke kontrole, načina razvrstavanja pravnih lica i preduzetnika, odnosno ekonomskih celina, primene računovodstvene regulative i načina utvrđivanja obaveze revizije i dostavljanja propisane dokumentacije.

Agencija je pustila u rad i eksterni portal „Ažuriranje evidencije obveznika”, u okviru PIS Agencije, putem kojeg obveznici dostavljanja finansijskih izveštaja mogu da dostave reklamacije ukoliko podaci u toj evidenciji nisu ažurni.

Putem tog portala se, na gotovo istovetan način, vrši i prijava/odjava preduzetnika koji vode dvojno knjigovodstvo i čiji se podaci vode u registrima i evidencijama Agencije, ili kojima raspolaže Agencija.

Pre sastavljanja i dostavljanja zahteva, obveznici treba da provere ažurnost podataka u evidenciji obveznika, a preduzetnici, koji su u 2023. godini počeli da vode poslovne knjige po sistemu dvojnog knjigovodstva treba da se prijave u tu evidenciju.

Na internet stranici Agencije objavljene su sve novine u sastavljanju i dostavljanju finansijskih izveštaja za 2023. godinu.

Povezano

Objavljena Mapa Registra mera i podsticaja regionalnog razvoja

APR objavio obaveštenja o razlozima za prinudnu likvidaciju 3.609 privrednih društava

Za šest meseci elektronskim putem osnovana 4.062 privredna društva

APR počinje sa pružanjem usluga boniteta od 26. aprila

APR obaveštenje firmama

VESTI IZ KATEGORIJE

Objavljena Mapa Registra mera i podsticaja regionalnog razvoja

FK Timočanin poražen u sedmom kolu Srpske lige Istok

Država obezbedila novih 40 milijardi dinara za oblast poljoprivrede

FOLKLOR: Koncert 7. marta u Velikoj sali Doma kulture u Knjaževcu

HUMANITARNA UTAKMICA ZA MALU NEDU! DOĐITE SVI IGRAJU KMF TIMAKUM I KMF RASADNIK

Trka „Balkan Hero“ na Staroj planini od 2. do 4. septembra

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Radio Bubamara Live

Najnovije na portalu

Međunarodni Sabor na Kadibogazu od 19. do 21. jula 2024. godine

Održan međunarodni događaj „Highlander“ na Staroj planini

Dobro došli na Festival punog meseca na Staroj planini

Obuka jedinice Vojske Srbije za angažovanje u mirovnoj operaciji u Libanu

HRONIKA: Nestala četrdesetogodišnja žena u Knjaževcu

63. FKMS: Seka Aleksić, Edita, Zabranjeno pušenje i Beogradski sindikat