Књажевачке

НОВИНЕ

Broj pregleda

Obeležena slava Sveti Vrači

U Domu zdravlja u Knjaževcu juče je obeležen praznik posvećen Kozmi i Damjanu u narodu poznat i kaoVračevi ili Vrači.

dz-knjazevac

Rezanju slavskog kolača prisustvoao je veći broj lekara, zdravstenih radnika i gostiju. Zdravstveni radnici medicinskog Centra, su skromno obeležili svoj praznik sečenjem kolača sa željom da se i dalje obeležava ovaj dan.

Sveti Vrači Kozma i Damjan, lečili su besplatno i zato se zovu lekari besrebrenici. Molitveno se sećamo i Svetih Vrača, Kozme i Damjana rodom iz Arabije, koji su takođe bili lekari besrebrenici.

„Sveti Kozma i Damjan, braća po telu, rodom iz Azije, sijali su dobrim delima, pa dobiše od Boga dar isceljenja i darovaše zdravlje i dušama i telima lečeći svaku slabost i svaku nemoć“, zapisao je vladika Nikolaj Velimirović.

Zapisano je, takođe, da je Kozma „ljuto zamerio Damjanu kada je od Paladije, žene koju su izlečili od teške bolesti, uzeo tri jajeta i da je čak tražio da ga po smrti ne sahrane pored brata“.

Svetitelji su ipak sahranjeni jedan pored drugoga u mestu Feremanu. Svetitelji Kozma i Damjan, u narodu poznati i kao sveti Vrači, predstavljaju se na ikonama i freskama u srednjevekovnoj odeždi, s kovčežićima u kojima su nosili lekove.

Jedna od najpoznatijih fresaka s likovima svetih Kozme i Damjana nalazi se u Pećkoj patrijaršiji, iznad sarkofaga arhiepiskopa Danila Drugog.

Autor: S. Golubović i redakcija Knjaževačkih novina
Foto: D. M.

Povezano

VESTI IZ KATEGORIJE

Radio Bubamara