RTV “M“ dobitnik nagrade Fondacije “Slavko Ćuruvija“

Broj pregleda

Pobednici na konkursu su VK radio iz Kikinde, Gradski radio iz Niša, Radio Duga iz Trgovišta, Radio Aktiv iz Bečeja, Radio Lav iz Užica kao i šest televizijskih stanica – RTV M iz Knjaževca, Televizija VK iz Kikinde, Kraljevačka televizija, Niška televizija, produkcija Vojvođanska zelena inicijativa i TV Forum Prijepolje.

fondacija

Nagradu u ime RTV “M“, u Beogradu, lično je preuze direktor ovog medija Milan Petrović iz Knjaževca. Inače knjaževački RTV “M“ je predstavio jedan od četiri najbolja projekta na zadatu temu Fondacije “Slavko Ćuruvija“.

Fondacija Slavko Ćuruvija počela je sa radom u Srbiji. Cilj ovog fonda, koji je osnovala porodica ubijenog novinara Slavka Ćuruvije, je da pomaže mlade novinare, lokalne medije i istraživačko novinarstvo.Jelena Ćuruvija, kćerka nekadašnjeg vlasnika Dnevnog telegrafa, rekla je na predstavljanju fondacije da će ona promovisati vrednosti na kojima je Slavko Ćuruvija bazirao svoj rad.„Kroz naše programe pokušaćemo da ohrabrimo novinare i medije koji se kvalitetno bave novinarstvom da kroz svoj rad ojačaju ulogu kontrolora vlasti. Da rade u interesu građana ove zemlje, a ne centara moći. Jedino sa slobodnim, odgovornim i nezavisnim medijima se može stvarati država koja je otvorena i pravedna, država u kojoj se prepoznaju i poštuju različitosti.“Rad Fondacije Slavko Ćuruvija pomogli su Nemački Maršalov fond Sjedinjenih Američkih Država i Rokfeler fondacija.

Stiven Hajnc, predsednik Fonda braće Rokfeler, naglasio je da je Fondacija Slavko Ćuruvija osnovana u trenutku koji je preloman za Srbiju.

„Ovo je momenat kada Srbija ulazi u pregovore o pristupanju Evropskoj uniji. Važno je pitanje konsolidacije ostvarenog napretka, ubrzavanja reformi i činjenja ovog procesa održivim. Kako bi se moglo garantovati da Srbija u poptpunosti postaje demokratsko prospritetno društvo, sa tržišnom ekonomijom, slobodnim medijima i mogućnostima slobodnog izražavanja. Brutalno ubistvo Slavka Ćuruvije podseća nas šta se može desiti društvu koje se našlo između istine i tolerancije sa jedne strane i koncentracije moći u rukama malobrojnih koji su spremni da upotrebe nasilje da bi zaštitili svoje interese“.

Ivan Vejvoda, viši potpredsednik Nemačkog Maršalovog fonda, podsetio je da je država ubila Slavka Ćuruviju i upozorio da takav zločin više ne sme da se ponovi.

„Jasnije nam je danas nego ikada da nema demokratije bez jake države sa jakim institucijama zasnovanim na vladavini prava. Potrebno nam je i jako građansko društvo sa građanima koji imaju slobodu reči. Zato je osnivanje Fondacije Slavko Ćuruvija važan dodatak ukupnim naporima koji se čine na tom planu.“

Komisija Fondacije Slavko Ćuruvija odlučila je da podrži pet lokalnih radio stanica i šest televizijskih kuća na konkursu „O čemu Srbija ćuti?“. Povodom početka rada ove fondacije u Mikser kući u beogradskoj Karađorđevoj ulici otvorena je izložba naslovnih stranica Dnevnog telegrafa.

Novinar Slavko Ćuruvija, vlasnik listova Dnevni telegraf i Evropljanin, ubijen je u Beogradu 11. aprila 1999. godine u vreme NATO intervencije na SR Jugoslaviju.

Pod sumnjom da su ga ubili pripadnici Državne bezbednosti Srbije ranije je pokrenut pretkrivični postupak, saslušano je više od stotinu ljudi, medju kojima i zaposleni u DB-u i Ministarstvu unutrašnjih poslova, ali do sada nema sudskog epiloga.

(deo teksta preuzet sa sajta Slobodan evropa)

Povezano

Internet portal ‚‚Knjaževačke novine“ dnevno poseti i do 7000 ljudi

Žiganje u nekom delu tela predskazuje događaje

Digitalizacija nas košta 37 miliona evra

Besplatna digitalizacija za korisnike "Exe Net"-a

Digitalni signal plaća i onaj ko ima kablovsku

Radio Vanila – radio za mlade

VESTI IZ KATEGORIJE

Meštani Valevca započeli akciju uređenja sela

Danas saslušanje osumnjičenog za trostruko ubistvo u Knjaževcu

TROSTRUKO UBISTVO U KNJAŽEVCU OTVORILO STARE RANE

Ministar Dačić: Uhapšen osumnjičeni za trostruko ubistvo u Knjaževcu

TROSTRUKO UBISTVO U KNJAŽEVCU: Ubio oca, babu i dedu!

Najava vremenskih prilika: Visoke temperature i sunčano vreme

3 odgovora

  1. Veoma mi je drago da se u gradu pokrenulo istraživacko novinarstvo,da ce doci kraj jednostranom informisanju stranačkih medija.Puno je problematičnih tema o kojim se ćuti.Sve pohvale novinarima RTV M

  2. Pohvale našoj medijskoj kuči i njihovom direktoru za
    hrabrost u iznošenju istine “ O ČEMU SRBIJA ĆUTI“.
    Nadamo se dace biti i tema „O ČEMU KNJAŽEVAC ĆUTI“

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Radio Bubamara Live

Najnovije na portalu

Meštani Valevca započeli akciju uređenja sela

Danas saslušanje osumnjičenog za trostruko ubistvo u Knjaževcu

TROSTRUKO UBISTVO U KNJAŽEVCU OTVORILO STARE RANE

Ministar Dačić: Uhapšen osumnjičeni za trostruko ubistvo u Knjaževcu

TROSTRUKO UBISTVO U KNJAŽEVCU: Ubio oca, babu i dedu!

Najava vremenskih prilika: Visoke temperature i sunčano vreme