Broj pregleda

Srbiji se godišnje smanji za jedan Knjaževac

Godišnje se Srbija smanji za jednu Ćupriju, Knjaževac ili Negotin. Briga o deci, ali i to da dece bude više cilj je kampanje koju je pokrenula Fondacija „Dragica Nikolić“. Medijski pokrovitelji su RTS i „Politika“.

srbija

Od 2000. do 2012. godine samo na osnovu prirodnog priraštaja Srbija je izgubila više od 400.000 stanovnika. U proteklih deset godina u Srbiji je zatvoreno 158 škola jer nema dovoljno đaka, Srbija je po natalitetu poslednja na Balkanu, a svake godine bude 35.000 stanovnika manja.

Magistar Gordana Bjelovuk iz Republičkog zavoda za statistiku kaže da je već mnogo godina prosečan broj živorođene dece po ženi 1,4, a da treba da bude 2,1 da bi bila prosta reprodukcija. „Ono što je tragično jeste što se teško izlazi iz ovog silaznog trenda“, istiće Bjelovuk.

Većina žena danas se teško odlučuje na rađanje čak i prvog, a kamoli drugog ili eventualno trećeg deteta, iako u okviru Strategije za podsticaj rađanja, roditelji za prvo dete dobijaju 36.000 dinara, za drugo 150.000, za treće 260.000, i za četvrto 340.000 dinara.
„Ne treba zaboraviti ni pun iznos, 100 odsto nadoknade, za trudničko bolovanje i naknadu za porodiljsko odsustvo i odsustvo za vreme nege deta, s tim što lokalne samouprave u okviru svojih budžeta, veliki broj je predvideo različite jednokratne isplate novčane pomoći“, podseća Brankica Janković, državna sekretarka u Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne politike.

Doktor Smiljka Tomanović, sociolog, smatra da država mora da obezbedi egzistencijalnu sigurnost parovima, pre svega stabilno zaposlenje i „posebno da žene koje planiraju rađanje ne budu diskriminisane u radnom procesu, da im se ne preti otkazom“.

Više od 300.000 parova želi decu, ali ne može da ih dobije i zbog steriliteta.

Zrenjanin je prvi grad u kome je starosna granica za uključivanje u program vantelesne oplodnje o trošku lokalne samouprave podignuta na 45 godina.

Supruga predsednika Srbije kaže za RTS da je misija Fondacije „Dragica Nikolić“ i da se poboljša stanje u porodilištima u Srbiji. Tako je obnovljeno porodilište u Kragujevcu, te su tamo uslovi danas neuporedivo bolji.

„Mi tu ne stajemo, obnovićemo porodilište u Novom Pazaru, Čačku. Kampanja ima za cilj da usmeri pažnju na ovu strašnu statistiku, i da pokrene sve činioce društva da nešto urade“, kaže Dragica Nikolić, koja je predsednica Upravnog odbora Fondacije „Dragica Nikolić“.

Razlozi za to što nas je iz godine u godinu sve manje su mnogobrojni, da je ovo možda poslednji trenutak da nešto promenimo, osnovna je poruka kampanje „Više da nas bude“, koju će u narednom periodu medijski podržavati RTS i Politika.

(RTS)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Povezano

VESTI IZ KATEGORIJE