Srbiji se godišnje smanji za jedan Knjaževac

Broj pregleda

Godišnje se Srbija smanji za jednu Ćupriju, Knjaževac ili Negotin. Briga o deci, ali i to da dece bude više cilj je kampanje koju je pokrenula Fondacija „Dragica Nikolić“. Medijski pokrovitelji su RTS i „Politika“.

srbija

Od 2000. do 2012. godine samo na osnovu prirodnog priraštaja Srbija je izgubila više od 400.000 stanovnika. U proteklih deset godina u Srbiji je zatvoreno 158 škola jer nema dovoljno đaka, Srbija je po natalitetu poslednja na Balkanu, a svake godine bude 35.000 stanovnika manja.

Magistar Gordana Bjelovuk iz Republičkog zavoda za statistiku kaže da je već mnogo godina prosečan broj živorođene dece po ženi 1,4, a da treba da bude 2,1 da bi bila prosta reprodukcija. „Ono što je tragično jeste što se teško izlazi iz ovog silaznog trenda“, istiće Bjelovuk.

Većina žena danas se teško odlučuje na rađanje čak i prvog, a kamoli drugog ili eventualno trećeg deteta, iako u okviru Strategije za podsticaj rađanja, roditelji za prvo dete dobijaju 36.000 dinara, za drugo 150.000, za treće 260.000, i za četvrto 340.000 dinara.
„Ne treba zaboraviti ni pun iznos, 100 odsto nadoknade, za trudničko bolovanje i naknadu za porodiljsko odsustvo i odsustvo za vreme nege deta, s tim što lokalne samouprave u okviru svojih budžeta, veliki broj je predvideo različite jednokratne isplate novčane pomoći“, podseća Brankica Janković, državna sekretarka u Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne politike.

Doktor Smiljka Tomanović, sociolog, smatra da država mora da obezbedi egzistencijalnu sigurnost parovima, pre svega stabilno zaposlenje i „posebno da žene koje planiraju rađanje ne budu diskriminisane u radnom procesu, da im se ne preti otkazom“.

Više od 300.000 parova želi decu, ali ne može da ih dobije i zbog steriliteta.

Zrenjanin je prvi grad u kome je starosna granica za uključivanje u program vantelesne oplodnje o trošku lokalne samouprave podignuta na 45 godina.

Supruga predsednika Srbije kaže za RTS da je misija Fondacije „Dragica Nikolić“ i da se poboljša stanje u porodilištima u Srbiji. Tako je obnovljeno porodilište u Kragujevcu, te su tamo uslovi danas neuporedivo bolji.

„Mi tu ne stajemo, obnovićemo porodilište u Novom Pazaru, Čačku. Kampanja ima za cilj da usmeri pažnju na ovu strašnu statistiku, i da pokrene sve činioce društva da nešto urade“, kaže Dragica Nikolić, koja je predsednica Upravnog odbora Fondacije „Dragica Nikolić“.

Razlozi za to što nas je iz godine u godinu sve manje su mnogobrojni, da je ovo možda poslednji trenutak da nešto promenimo, osnovna je poruka kampanje „Više da nas bude“, koju će u narednom periodu medijski podržavati RTS i Politika.

(RTS)

Povezano

NIS donira paketiće za 225 prvorođenih beba u 2023. godini

Pad broja rođenih za 1,7 odsto

Odluka o naknadama za porodilje biće ispravljena

Prva beba u 2020. godini u Knjaževcu je dečak

MILAN ĐOKIĆ: Mere podrške rađanju daju rezultate

OVAKO SE PODSTIČE NATALITET! BRAVO ZA OPŠTINU KNJAŽEVAC

VESTI IZ KATEGORIJE

Nedelja prevencije povreda u saobraćaju

JEZIVA SAOBRAĆAJKA KOD KNJAŽEVCA – IMA I POGINULIH…

Knjaževački folklor je najuspešniji – prvi među 500 učesnika iz 3 regiona! (FOTO)

Susreti ,,I ja imam talenat“ u Knjaževcu

Evo koji su neradni dani za 1. maj i Uskrs

Koncert za buduće učenike Muzičke škole

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Radio Bubamara Live

Najnovije na portalu

Nedelja prevencije povreda u saobraćaju

JEZIVA SAOBRAĆAJKA KOD KNJAŽEVCA – IMA I POGINULIH…

Knjaževački folklor je najuspešniji – prvi među 500 učesnika iz 3 regiona! (FOTO)

Susreti ,,I ja imam talenat“ u Knjaževcu

Evo koji su neradni dani za 1. maj i Uskrs

Koncert za buduće učenike Muzičke škole