Књажевачке

НОВИНЕ

Broj pregleda

Knjaževčanka velikog srca

Novinarka Marijana Milosavljević rođena u Knjaževcu, prošle sedmice je donirala bubreg svojoj prijateljici i koleginici Ivani Janković.

Posle dugogodišnje borbe sa dijabetesom, novinarki NIN-a Ivani Janković otkazali su bubrezi i jedina šansa da preživi bila je transplantacija. Apelovale su kolege, novinska udruženja, ali jedina koja je odlučila da konkretno pomogne bila je upravo Marijana, prenosi „Danas“.

„Nije ona dugo razmišljala o tome. Samo je u jednom momentu odlučila. A kada Marijana donese odluku, ona je konačna i neopoziva“, priča nam njen suprug Ivan Džidić. Opisuje je kao izuzetno dobru osobu, osetljivu i nežnu, a istovremeno odlučnu.

Ilustracija, novine, preuzeto: Pixabay.com, autor: Andrys Stienstra
Ilustracija, novine, preuzeto: Pixabay.com, autor: Andrys Stienstra

Volela bi, sigurno, da se govori o značaju doniranja organa. Nešto što je u Srbiji još uvek tabu tema. Malo ko zaveštava organe nakon smrti. Čak se i porodice često bune i ne dozvoljavaju, iako je to bila pokojnikova želja. Za života se bubreg retko daje, uglavnom članu uže porodice. Zato Marijanin čin jeste herojski.

Transplantacija je uspešno urađena prošlog utorka u Turskoj. Marijana se dobro oseća, pomalo se i kreće. Ivani će trebati malo više vremena za oporavak, dok telo ne prihvati novi organ. Njih dve se poznaju iz vremena kada su obe radile u NIN-u.

Marijana Milosavljević trenutno radi u Agenciji za borbu protiv korupcije, iako je čitav radni vek provela u novinarstvu. Počev od Radio Indeksa, preko Radio Beograda, NIN-a, Politike. Rođena je 1966. godine u Knjaževcu. Diplomirala je na Defektološkom fakultetu u Beogradu 1991. Nema dece i u braku je sa Ivanom Džidićem.

(Info: Blic; Foto: Alo)

Povezano

VESTI IZ KATEGORIJE

Radio Bubamara