Broj pregleda

Nezakonit konkurs za medije opštine Knjaževac

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) uputilo je otvoreno pismo rukovodstvu Knjaževca povodom nedavno završenog opštinskog konkursa za finansiranje medija koji je sproveden suprotno Zakonu o javnom informisanju i medijima.

stack-of-newspapers

NUNS u pismu predsednicima knjaževačke Opštine i Skupštine opštine zahteva objašnjenje zašto je na nezakonit način sproveden “Javni konkurs u oblasti javnog informisanja radi ostvarivanja javnog interesa u 2014. godini broj 401-55/2014-02, od 27.10.2014. godine”.

Pre svega, NUNS ukazuje da rešenje o izboru medijskih projekata koji se finansiraju iz opštinskog budžeta, ne sadrži nikakvo obrazloženje o kriterijumima na osnovu kojih je Komisija za sprovođenje konkursa predložila projekte i sredstva za njihovo finansiranje. U rešenju se ne navodi ni sastav Komisije za sprovođenje konkursa.
NUNS podseća čelnike Knjaževca i da je Zakonom o javnom informisanju i medijima predviđeno da se „većina članova komisije imenuje na predlog novinarskih i medijskih udruženja ukoliko takav predlog postoji i ukoliko predložena lica ispunjavaju zakonom predviđene uslove“. Uz to, Zakon nalaže da članovi Komisije za sprovođenje javnog konkursa moraju biti nezavisni stručnjaci za medije i medijski radnici “koji nisu u sukobu interesa i ne obavljaju javnu funkciju.

Ni NUNS, ni Udruženje novinara Srbije, nisu obavešteni da će konkurs biti raspisan, a opština Knjaževac na svom zvaničnom sajtu nije objavila odluku o formiranju konkursne komisije.
U pismu se ukazuje da su svi ovi krupni, nezakoniti propusti u sprovođenju konkursa neprijatno iznenadili tim pre jer je NUNS na ljubaznu molbu načelnice Opštinske uprave, još 4. septembra poslao predloge kako bi se konkurs, tada još u pripremi, uskladio sa Zakonom o javnom informisanju i medijima, preciznije sa zakonskim odredbama o projektnom finansiranju medija.
Na žalost, povodom tih predloga, NUNS nikada nije dobio nikakav odgovor iz Knjaževca.

Sekretarijat NUNS-a
U Beogradu 15.12.2014.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Povezano

VESTI IZ KATEGORIJE