Broj pregleda

Akcija 2% za medije

2014-12-15_011841Udruženje novinara Srbije (UNS) pokrenulo je prošle nedelje akciju „Opštine i gradovi – prijatelji medija“ kojom poziva lokalne samouprave da podrže inicijativu UNS-a da 2 odsto budžeta za narednu godinu opredele za projektno finansiranje medija i, kao što zakon predviđa, sprovedu fer konkurs i raspodelu sredstava.

UNS je kontaktirao sve opštine i gradove, a do danas podatke je dobio od njih 13. Na osnovu analize dobijenih podataka od 13 opština, njih pet će u 2015. godini izdvojiti 2 ili više odsto budžeta za projektno finansiranje medija.

Opština Raška za projektno finansiranje medija opredelila je 3.2 odsto budžeta (31.042.000 dinara), Novi Bečej 2.75 odsto ili 16.000.000 dinara, Kovačica 2.15 odsto – 19.000.000 dinara, a Trgovište i Novi Kneževac po 2 odsto ili 6.000.000 i 6.689.000 dinara.

Ostalih osam opština – Bačka Topola, Mali Iđoš, Kanjiža, Čoka, Vršac, Varvarin, Paraćin i Apatin izdvojiće u narednoj godini manje od 2 procenta budžeta za sufinansiranje medijskih sadržaja od javnog interesa.

Najmanje novca Nacrtom budžeta izdvojila je opština Paraćin – 0.5 odsto ili 6.000.000 dinara. Međutim, ova opština izdvojiće za subvenciju lokalnom radiju još 8.000.000 dinara za prvih šest meseci naredne godine, do kada ovaj medij po zakonu mora biti privatizovan.

UNS je, u pismu u kojem poziva gradove i opštine da budu prijatelji medija, naveo da su lokalni mediji izuzetno važni za postojanje demokratskih institucija i lokalni razvoj i pozvao ih da predvide u budžetu za narednu godinu 2 odsto sredstava za konkursno finansiranje medijskog sadržaja od javnog interesa.

UNS će sačiniti listu gradova i opština – prijatelja medija koju će publikovati na svom veb sajtu i obavestiti javnost o lokalnim vlastima koje čine napor da podrže opstanak profesionalnih medija u sopstvenim sredinama.

PODSEĆAMO

OPŠTINA KNJAŽEVAC NIJE SPROVELA PO ZAKONU KONKURS ZA SUFINANSIRANJE MEDIJA

(UNS)

0 Responses

 1. Neprihvatljivo objašnjenje rukovodstva opštine Knjaževac

  Rukovodstvo opštine Knjaževac vrlo neubedljivo uverava NUNS da je njihov nedavno završen Konkurs za finansiranje medija “sproveden u svemu u skladu sa Zakonom”.

  Podsećamo, NUNS je pre nedelju dana, u otvorenom pismu čelnicima knjaževačke Opštine i Skupštine opštine, zahtevao objašnjenje zbog nezakonito sprovedenog Javnog konkursa u oblasti javnog informisanja radi ostvarivanja javnog interesa u 2014. Godini, broj 401-55/2014-02, od 27.10.2014. godine.

  Predsednik knjaževačke opštine Milan Đokić i njegovi saradnici, u pismu upućenom NUNS-u, tvrde da je pomenuti konkurs “raspisan i formalno sproveden u svemu u skladu sa Zakonom”. Međutim, i dalje nema odgovora na naša ključna pitanja. Zašto rešenje o odobrenim medijskim projektima ne sadrži bliže objašnjenje o načinu vrednovanja i bodovanja projekata? Zašto nije javno objavljen sastav konkursne komisije? Zašto novinarska udruženje nisu obaveštena o raspisivanju konkursa kako bi predložila svoje predstavnike?

  Povodom nemuštog i neubedljivog “objašnjenja” rukovodstva Knjaževca postavljamo nova pitanja:

  Zašto, po kriterijumima navedenim u samom konkursu, “kvalitet pređašnje saradnje s lokalnom samoupravom” donosi dvostruko više bodova (30) od “značaja projekta sa stanovišta javnog interesa”? Na osnovu čega stručna komisija ocenjuje “kvalitet saradnje”? Zar javni interes ne treba da bude ključni kriterijum svake odgovorne politike?. Zašto je od javnog interesa vredniji i drugi, prilično nejasan kriterijum “usklađenost projekta sa svim zahtevima konkursa” (20 bodova)? Zašto se uopšte vrednuju projekti koji nisu u skladu sa konkursom?

  Da li je tačno da je jedan od članova “stručne komisije” opštinski odbornik? Da li je predsedniku Opštine, koji je imenovao tročlanu komisiju, poznato da članovi komisije ne mogu biti lica koja obavljaju javnu funkciju?

  Zašto je došlo do evidentnog raskoraka između broja bodova i budžetskih sredstava dodeljenih projektima? Na primer, zašto je trećerangiranom projektu sa 75 bodova dodelejno 50.000 dinara dok je deveti, poslednji na listi sa 21,67 bodova, podržan sa 80.000?

  Mnogo je pitanja koja zahtevaju odgovore koji neće navoditi na sumnju da je rukovodstvo opštine Knjaževac svesno izigralo Zakon o javnom informisanju i medijima.

  Sekretarijat NUNS-a

  U Beogradu 23.12.2014.

  LINK: http://www.nuns.rs/info/news/23086/-neprihvatljivo-objasnjenje-rukovodstva-opstine-knjazevac.html

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Povezano

VESTI IZ KATEGORIJE