Књажевачке

НОВИНЕ

Broj pregleda

Nikako ne jesti hranu s poplavljenih područja

Institut za javno zdravlje Niš apelovao je na žitelje područja koja su proteklih dana bila poplavljena ili su još pod vodom, da ne koriste za ishranu povrće i voće sa svojih njiva.

578348 hrana rusija 05foto reuters f
Vršilac dužnosti direktora Instituta, Branislav Tiodorović rekao je da sezonsko povrće, kao i jagodičasto voće s poplavljenih područja nije bezbedno za ishranu.
„Poljoprivredna, veterinarska i sanitarna inspekcija moraju da pojačaju kontrolu da se ti proizvodi ne bi našli na pijacama“, rekao je Tiodorović.
On je istakao da nakon povlačenja vode poljoprivrednici mogu da ponovo obradjuju zemljište i koriste poljoprivredne proizvode koji će stići tokom leta ili jeseni.
„Poljoprivredni stručnjaci treba da pomognu poljoprivrednicima da što pre pripreme zemljište za nove zasade. Poljoprivrednicima treba pomoći i savetima za obradu zemljišta, i za korišćenja pesticida“, istakao je Tiodorović.
Kako je naglasio, poljoprivrednim proizvodjačima u Srbiji nedostaje znanje o korišćenju hemijskih sredstava, tako da mnogi ne znaju u kojim količinama mogu da koriste odredjeno hemijsko sredstvo i kada nakon hemijskog tretmana mogu da uberu povrće ili voće.
Tiodorović je podsetio da je po važećim propisima, za kontrolu hrane u Srbiji zadužena veterinarska, poljoprivredna i sanitarna inspekcija, dok su Instituti za javno zdravlje zaduženi samo za kontrolu dečije hrane.

Izvor: Blic

Povezano

VESTI IZ KATEGORIJE

Radio Bubamara