Broj pregleda

U Narodnoj biblioteci obeležen Svetski dan Roma

Svetski dan Roma, koji je ustanovljen kako bi se ukazalo na težak položaj Roma i podstakla svetska zajednica da obrati posebnu pažnju unapređivanju njihovog položaja, u Narodnoj biblioteci „Njegoš“ obeležen je sa najmlađim korisnicima uz poruke o važnosti obrazovanja, pismenosti, kulture, tradicije.
Dan roma
Gosti Dečjeg odeljenja Biblioteke bili su učenici OŠ „Dimitrije Todorović Kaplar“. Bibliotekari su za ovu priliku mališanima pripremili prezentaciju romske bajke „E muce thoven gada“ – „Mačke peru veš „, koja im je pročitana na romskom i srpskom jeziku. Bio je to uvod u priču o važnosti knjige, čitanja, obrazovanja i, pre svega, redovnog pohađanja nastave.
Romskim devojčicama i dečacima upućena je poruka da razvijaju pozitivan stav prema sebi, svom jeziku i kulturi, kulturi i tradiciji sredine u kojoj žive i nacionalnoj kulturnoj baštini. Na kraju, Dečje odeljenje Biblioteke dobilo je novu kolekciju likovnih radova, a bibliotekari su, na radost mališana, naučili kako se na romskom jeziku kaže sunce, dete, knjiga, ljubav…
Susret sa decom povodom Svetskog dana Roma, organizovan je u saradnji sa Ljubinkom Simić i Marijom Simić, pedagoškim asistentom u školi „Kaplar“ i deo je edukativno-zabavnih programa koji se u saradnji sa osnovnim školama realizuju u Biblioteci tokom cele godine.

Odgovor

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Povezano

VESTI IZ KATEGORIJE