Књажевачке

НОВИНЕ

Унесите овде текст наслова

Broj pregleda

Podrška slobodi medija

Ministar kulture i informisanja Srbije Ivan Tasovac čestitao je u subotu novinarima i medijskim radnicima Svetski dan slobode medija, 3. maj i tom prilikom poručio da Ministarstvo i Vlada Srbije bezrezevno podržavaju slobodu medija i da se snažno protive svim oblicima pretnji, pritisaka i ugrožavanja bezbednosti novinara.

Ivan Tasovac (foto: Beta)
Ivan Tasovac (foto: Beta)

„Suština borbe za slobodu medija nije samo strukovna ili zakonska, jer slobodni i kvalitetni mediji pospešuju društveni dijalog, prihvatanje različitosti i uvažavanje tudjeg mišljenja. Zato je borba za slobodne i kvalitetne medije istovremeno i borba za otvorenije, tolerantnije i uspešnije društvo“, izjavio je Tasovac, a saopštilo Ministarstvo.

On je naveo da insistira da se istraže svi nerasvetljeni slučajevi pretnji, napada i ubistva novinara u Srbiji i njihovi počinioci privedu pravdi, kao i da se pridružuje izrazima saučešća medjunarodnih institucija zbog ubistva velikog broja novinara širom sveta.

Prema njegovim rečima, Srbija ovogodišnji Svetski dan slobode medija dočekuje s novim medijskim zakonodavnim okvirom, čija se primena može uspešno sprovesti „isključivo u sinergiji s proaktivnim stavom vlasnika medija, urednika i novinara“.

„Ukoliko država, vlasnici medija, urednici i novinari, svesni prvorazrednog značaja slobode medija, budu dosledno i odgovorno istrajali na svojim pravima i obavezama, Ministarstvo kulture i informisanja je uvereno da će u Srbiji naredni Svetski dan slobode medija biti dočekan sa znatno boljom atmosferom i rezultatima“, naveo je Tasovac.

Povodom Svetskog dana slobode medija, Udruženje novinara Srbije (UNS) i Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) ukazali su na loš položaj novinarske profesije i pozvali medije da se u nedelju priključe akciji „Pet minuta gromoglasne tišine“.

Info: UNS

Povezano

VESTI IZ KATEGORIJE

Radio Bubamara

Najčitanije
sada