Obeležen Dan opštine Knjaževac

Broj pregleda

Povodom obeležavanja Dana opštine danas su u Knjaževcu uručene tradicionalne Majske nagrade, institucijama, organizacijama i pojedincima. 17. maj, se u Knjaževcu, kao Dan opštine, obeležava od 1994. godine, u znak sećanja na oslobođenje od vekovne turske vladavine.

Dan-opstine

Nakon 437 godina, 17. maja 1833. godine, na ovim prostorima zbačena je turska vlast.

U novoj gladijatorskoj bici, Knjaževac za protivnika ima ekonomsku krizu, primitivizam, poremećeni sistem vrednosti, kič i šund, ali će i tu bitku dobiti, poručio je sa govornice predsednik opštine Milan Đokić.

dan-o-pstineUdruženjima, mesnim zajednicama, pojedincima i ustanovama, uručene su zahvalnice i pohvalnice za doprinos u radu i prethodnoj saradnji.

Takođe, najviša opštinska priznanja – majske nagrade dobili su Preduzeće “Timomed“, Osnovna škola “Dimitrije Todorović Kaplar“ i Udruženja za negovanje tradicije “Izvor“.

– Dan Opštine Knjaževac
Oslobođenje od vekovne turske vladavine Timočki kraj je dočekao tek 1833. godine, kada se narod odlučno digao na ustanak. 17. maj 1833. godine je datum kada je posle 437 godina na ovim prostorima zbačena turska vlast, njen feudalni poredak i datum koji će značiti veličanstvenu kapiju kroz koju će Gurgusovac zakoračiti u budući razvoj u okviru svoje matice Srbije i zajedno sa njom u tokove razvoja civilizacije Evrope u XIX i XX veku. Kako se turci nisu protivili Miloševoj regularnoj vojsci predali su se 17. maja i po svom izboru jedni otišli u Pirot, a drugi u Niš. Srbi su tada preuzeli šanac Gurgusovačke kule, što je značilo da je Knjaževac, tada Gurgusovac, zauvek bio oslobodjen od Turaka.

Društveno–istorijski i ekonomski posmatrano, ovaj datum znači prekretnicu u razvoju Gurgusovca, od 1859. godine Knjaževca i okoline. Već u leto 1833. godine knez Miloš će ovde uspostaviti prve redove nove civilne vlasti, upravu, posle čega će Gurgusovac početi ubrzano da se razvija na ekonomskom, prosvetnom i kulturnom planu. Godine 1835. otvorena je prva osnovna škola, izgrađena crkva, potom bolnica, pošta, gimnazija i dr. ustanove, koje će mu dati atribut važnog administrativnog, privrednog i kulturnog centra.

Istorijski gledano ovaj datum predstavlja finale jednog velikog oslobodilačkog narodnog pokreta usmerenog ka oslobođenju od Otomanskog imeperijalizma, čime je odbranjeno srpsko nacionalno biće naroda ovog kraja.

17. maj je izraz odanosti naroda Timočkog kraja vekovnom idealu: da slobodno i ravnopravno živi sa ostalim srpstvom u zajedničkoj državi. Zato on nije svojina samo naših pradedova, već on pripada i sadašnjim i budućim generacijama, zato što je to duh zaštite slobode koji se neposredno rađa i obogaćuje.

17. maj je datum koji je upisan u istoriju naše Opštine, a počelo se sa obeležavanjem 1994.godine i od tada se priznaje kao dan opštine Knjaževac, koji se obeležava radno, svečanom sednicom Skupštine opštine, dodelom javnih priznanja, sportskim, kulturnim i drugim manifestacijama.

(Autor: A. R. i Redakcija, delovi teksta preuzeti sa sajta opštine Knjaževac)

Povezano

Dan Opštine Knjaževac – 17. maj

Sutra će Opština Knjaževac obeležiti svoj Dan!

Obeležen 17. maj – Dan opštine Knjaževac

17. maj – Dan opštine Knjaževac

Danas je Dan opštine Knjaževac

ĐOKIĆ: Pred nama je godina velikih investicija! OBELEŽEN DAN OPŠTINE KNJAŽEVAC

VESTI IZ KATEGORIJE

Teška saobraćajka kod Knjaževca, poginula devojka (23)

Za unapređenje ruralng turizma 150 miliona dinara

U Srbiji se nastavlja toplotni talas, crveni meteo-alarm u celoj zemlji

Stara planina na korak od vas! Poseti ,,Stara planina INFO“

Poljoprivrednici, proveravajte redovno eSanduče radi brže isplate sredstava

Međunarodni Sabor na Kadibogazu od 19. do 21. jula 2024. godine

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Radio Bubamara Live

Najnovije na portalu

Teška saobraćajka kod Knjaževca, poginula devojka (23)

Za unapređenje ruralng turizma 150 miliona dinara

U Srbiji se nastavlja toplotni talas, crveni meteo-alarm u celoj zemlji

Stara planina na korak od vas! Poseti ,,Stara planina INFO“

Poljoprivrednici, proveravajte redovno eSanduče radi brže isplate sredstava

Međunarodni Sabor na Kadibogazu od 19. do 21. jula 2024. godine