Srpski Slovenac iz Podvisa

Broj pregleda

Bivši prvoligaški fudbalski sudija, slovenački internacionalac Miroljub Ausec (65), leti uživa u rodnom selu Podvis kod Knjaževca, gde u prirodi provodi penzionerske dane.

660031 ausec 05 foto privatna arhiva ff

Selo Podvis, na osam kilometara od Knjaževca, pročulo se u nekadašnjoj Jugoslaviji po velikoj tragediji: 1. oktobra 1958. godine u rudarskoj nesreći život su izgubila 62 rudara.

Rudnik je odavno zatvoren, nekada jedno od najživljih i najaktivnijih sela u knjaževačkoj opštini, polako odumire, kao i mnoga druga.

U jednoj „kućici u cveću“, sa divnom baštom, pronašli smo Miroljuba Auseca, nekadašnjeg saveznog fudbalskog sudiju. Iza njegovog imena pisalo je – Sežana, ali malo je poznato da je ovaj bivši slovenački internacionalac rođen baš u Podvisu i da je do svoje 27. godine živeo u njemu.

Uvek za dijalog
Ausec je debitovao na prvoligaškoj sceni 1988, u derbiju Sarajevo – Željezničar. Pamti i poslednju utakmicu, Zvezda – Hajduk, 1991…
– Isključio sam Binića i Mihajlovića i jednog igrača Hajduka. Bio je to rat na terenu…
Kakav odnos sudija treba da ima sa igračima?
– Uvek sam bio za dijalog. Recimo, često sam davao kartone Bankoviću iz niškog Radničkog. Jednom, on mi kaže: „Nemoj danas da mi daš karton“. Kažem: „Neću, ali pazi kako igraš“. Bane se držao 85. minuta a onda „uđe“ u protivnika i ja, šta ću, pokažem karton…

– Moji deda i baba su 1926. godine iz Slovenije došli u ovaj kraj, deda je radio u rudniku Bogovina kod Bora, gde se 1928. rodio moj otac. Majka mi je iz Senjskog rudnika, i otac je radio u rudniku u Podvisu. Nesreći je umakao za pola sata! Samo tridesetak minuta po izlasku iz jame desila se strašna nesreća. A moj deda po majci čekao je da uđe sa drugom smenom… – seća se Miroljub.
Ausec je fudbal počeo da igra u lokalnom klubu Rudar iz Podvisa, kasnije u niškoj Slogi, da bi završio s pištaljkom u ruci. Počeo je davne 1973. u opštinskoj ligi, već 1977. bio je republički, a savezni sudija je postao 1982, kada je već bio u Sežani. Otkud u Sežani? Povratak korenima ili…?
– Ma kakvi koreni, jedna od onih slučajnosti koje ti odrede život. Na nagovor zeta pošaljem 1977. molbu za posao carinika u Sežani. Nisam se nadao da će me primiti, ali jesu… U Sloveniji sam i danas, ali i dok sam radio, svaki odmor sam provodio u mom Podvisu. A sada, u penziji, pola godine sam tamo a pola ovde – kaže Ausec.

 

660035 ausec 01 foto privatna arhiva f

DEBI: Sudio je sarajevski derbi Sarajevo – Željezničar

I supruga Vlasta, Slovenka, voli Podvis, uživa u prirodi i druženju sa komšijama i govori perfektan srpski.

Teško je sudijama u Srbiji

660032 ausec 03 foto privatna arhiva f

Ausec (u sredini) tri godine sudio je Prvu ligu SFRJ

Da li je bilo pritisaka na sudije u vaše vreme?
– Jeste, ali ni slučajno kao danas. Ne zavidim današnjim sudijama u Srbiji. Izloženi su strahovitom pritisku klubova i medija. U Sloveniji i Italiji sudije su gospoda, sudi se pošteno, igrači im se obraćaju sa „vi“ i sa „gospodine sudija“! Meni su pretili u Trebinju da neću živ da izađem ako Leotar ne pobedi, nije lako bilo ni u Kosovskoj Mitrovici… Jednom sam u Kruševcu, kao pomoćni, isključio Zdravka Lončara, predsednika Partizana… Drugi put sam u Nišu svirao dva penala protiv Partizana i isključio Vučićevića… Bobana sam isključio na „Marakani“ jer me je psovao…
Da li vam je nekada neko nudio mito?
– Jednom… Ne mogu da kažem ko mi je nudio! Ne bih mogao da dokažem, bila bi moja reč protiv njegove.
Radite li danas nešto u fudbalu?
– Ne. Pisao sam pre dve godine Fudbalskom savezu Srbije i ponudio da pomognem u sudijskoj organizaciji, ali još čekam odgovor…

 (Izvor: Blic)

Povezano

Kad jare u ponoć postaje pas

Knjaževac: opština leptira i niskih cena

Sudija iz Knjaževca

VESTI IZ KATEGORIJE

U narednih sedam dana dizel jeftiniji za tri dinara

Učenici OŠ ,,Dubrava“ izborili plasman na republičko takmičenje

Knjaževački osmaci u poseti Tehničkoj školi (FOTO)

Opština Knjaževac na Međunarodnom sajmu turizma u Sofiji

Da li ste sprmeni: Uskršnji post 2024. počinje 18. marta

Stonoteniserke iz Knjaževca ostvarile odlične rezultate na turniru Druge lige RSTSN

Radio Bubamara Live

Najnovije na portalu

U narednih sedam dana dizel jeftiniji za tri dinara

Učenici OŠ ,,Dubrava“ izborili plasman na republičko takmičenje

Knjaževački osmaci u poseti Tehničkoj školi (FOTO)

Opština Knjaževac na Međunarodnom sajmu turizma u Sofiji

Da li ste sprmeni: Uskršnji post 2024. počinje 18. marta

Stonoteniserke iz Knjaževca ostvarile odlične rezultate na turniru Druge lige RSTSN