Књажевачке

НОВИНЕ

Broj pregleda

Ista plata za istu vrstu posla od 1. januara

Državni sekretar ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Dražen Maravić izjavio je danas je nacrt Zakona o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru važan sistemski propis u reformi javne uprave.

serbia_money-main

„Cilj donošenja ovog zakona jeste da zaposleni u javnom sektoru, bez obzira u kom njegovom delu rade, dobijaju istu platu za istu vrstu posla“, rekao je Maravić na javnoj raspravi o nacrtu Zakona o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru, koji je danas održan u Kragujevcu.

Izražavajući očekivanje da će zakon biti usvojen do kraja godine i da će se primenjivati od 1. januara 2016, Maravić je rekao da zakon predviđena je jedinstvenu osnovicu za određivanje plata u rasponu od jedan prema 7,5 umesto dosadašnjih 10 različitih.

„Najviša plata može biti najviše sedam i po najnižnih plata, a radna mesta klasifikovana uvođenjem kataloga i na osnovu metodologije razvrstana u 60 platnih razreda“, objasnio je Maravić.

On je ocenio da je novost i metodologija za razvrstavanje radnih mesta i naglasio da je reč o bitnom elementu novog platnog sistema.

„To znači da će se sagledati nekoliko dimenzija za svako radno mesto, kao što su složenost posla, kompetencija, stručna sprema, iskustvo, odgovornost, samostalnost u radu i nivo komunikacije koja se ostvaruje“, rekao je Maravić.

Naglašavajući da se zakon odnosi na zaposlene u javnom sektoru, odnosno zdravstvu, prosveti, državnim službama, lokalnim samoupravama, teritorijalnim autonomijama, javnim agencijama, svim organizacijama Vlade, Maravić je rekao da se ne odnosi i na zaposlene u javnim preduzećima, za koja je predviđen poseban zakon, kao i na zaposlene u Vojsci Srbije.

Javne rasprave o nacrtu Zakona o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru ranije su održane u Novom Sadu, Beogradu i Nišu, a biće završna sastankom Ekonomskok kokusa.

(Izvor: Alo)

Povezano

VESTI IZ KATEGORIJE

Radio Bubamara