Broj pregleda

Litar goriva skuplji 2,4 dinara

Kako će se povećanje akciza na naftne derivate preliti na pumpe. Cena srpskog dizela ubedljivo najviša u regionu. Promene prehrambenih proizvoda.

gorivce

Punjenje državnog budžeta akcizama za gorivo od četiri milijarde dinara, koje se očekuje od naredne godine, doneće poskupljenje na pumpama od oko 2,4 dinara po litru, a „poguraće“ i cene hrane na rafovima.

Najveća posledica povećanja državnog nameta za gorivo ipak bi mogla da bude – smanjenje potrošnje, jer će sa poskupljenjem naš dizel biti ubedljivo najskuplji u regionu!

Ukoliko drugi parametri koji utiču na cenu goriva, kao što su kotacije benzina i dizela ili kurs dinara u odnosu na dolar, ostanu nepromenjeni, poskupljenje na pumpama je neminovno.

„Svako povećanje cena, po pravilu, izaziva pad potrošnje, ali u ovom slučaju, budući da su cene goriva u Srbiji već nekoliko meseci u blagom padu, povećanje akcize bi nas zapravo vratilo na cene koje su važile početkom oktobra“, kaže Tomislav Mićović, generalni sekretar u Udruženju naftih kompanija Srbije. – To je i dalje povoljnije nego da su cene goriva rasle u periodu koji je prethodio uvođenju novih dažbina.

Naftaši najavljuju još jedno poskupenje, koje će biti uzrokovano dodatnim taksama pri priključenju Evropskoj uniji.

„Naftni sektor će uskoro morati da preuzme i nove troškove kako bi ispunili zahteve brojnih direktiva, kojima se uređuju tržište nafte i derivata nafte u EU“, dodaje Mićović.

Cena dizela je u Srbiji ubedljivo najviša u regionu, a od cene u Makedoniji razlikuje se i za 50 dinara po litru. Tako se litar dizela na našim pumpama ovih dana može naći za 136,60 dinara, a u BiH isto gorivo staje 119 dinara, kada bi se pretočilo u našu valutu. U Crnoj Gori dizel košta 127 dinara, a u Bugarskoj 130.

„Sa povećanjem akcize na gorivo očekuje se poskupljenje svih proizvoda i usluge u čiju cenu se kalkulišu troškovi transporta“, kaže ekonomista Ivan Nikolić.

(Izvor: B92)

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Povezano

VESTI IZ KATEGORIJE