Broj pregleda

Država smanjuje prihode lokalnih samouprava za 8 milijardi dinara

Generalni sekretar Stalne konferencije gradova i opština (SKGO) Đorđe Staničić kaže da se predviđenim rešenjima smanjuju izvorni prihodi opština gradova.

opstina-20114

Ministarstvo finansija planira da u 2017. godini opštinama smanji prihode koje one ostvaruju za osam milijardi dinara. Naime, to je iznos koji je naveden u obrazloženju Nacrta zakona o finansiranju lokalnih samouprava, koji će biti na javnoj raspravi do 23. decembra.

Prva reakcija predsednika opština i gradonačelnika na Nacrt zakona bila je negativna, a kako se ispostavilo u tome ih podržava i Ministarstvo državne i lokalne samouprave.

– Očekujemo da se uvaže stavovi lokalnih samouprava u periodu javne rasprave. Prethodni period, u kome su se opštine i gradovi takmičili u stvaranju pozitivnog poslovnog ambijenta radi otvaranja novih radnih mesta u privredi, ovim predlogom praktično se anulira. Moramo sprečiti da se zbog loših izuzetaka kazne svi – kaže državni sekretar Ministarstva državne uprave Ivan Bošnjak.

Generalni sekretar Stalne konferencije gradova i opština (SKGO) Đorđe Staničić kaže da se predviđenim rešenjima smanjuju izvorni prihodi opština gradova.

– Ukidaju se pojedine takse, a umanjuju se i sredstva koja smo dobijali od poreza na zarade. Do sada su lokalne samouprave zadržavale 80 odsto tih sredstava, a ubuduće će kako to predviđa Nacrt zakona to biti samo 50 odsto. Ono što je opasno je što se smanjuju upravo oni prihodi koji su bili sigurni – kaže Staničić koji objašnjava da će to ugroziti rad opština.

U Ministarstvu finansija su ranije za “Blic” izjavili da u 2016. godini neće biti smanjeni transferi iz budžeta republike, te da će biti isti kao i u ovoj godini, odnosno 33,4 milijarde dinara.

Šta predviđa Nacrt zakona

29,4 milijarde dinara biće manji prihodi opština od poreza na dohodak
3 milijarde dinara biće manji prihodi opština zbog oduzimanja prihoda od taksi za držanje motornih vozila
24,1 milijarda biće veći transferi ka lokalnim samoupravama.

(Kurir)

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Povezano

VESTI IZ KATEGORIJE