Broj pregleda

U školi u Podvisu od 1981. do 1989. nastavu pohađalo 200 učenika

Učenici osnovne škole ‚‚Vuk Karadžić“ u Podvisu, u okviru realizacije projekta ‚‚Škola je jaka do poslednjeg đaka“, prilikom održavanja kreativne radionice, pripremili su nekoliko tekstova na temu kako je bilo ranije u ovoj školi, koliko je đaka pohađalo nastavu i kakva je bila budućnost ove škole.

skola-je-jaka-do-poslednjeg-djaka

Oni su u razgovoru sa svojim roditeljima, bakama i dekama i nastavničkim osobljem, kao pravi novinari, došli do informacije da je pre nešto više od  25 godina u ovoj školi bilo oko 200 učenika, što je ovu školu činilo jednom od najvažnijih i najvećih u ovom kraju.

Kreativna radionica u Vasilju
Kreativna radionica u Podvisu

U to vreme, u razdoblju između 1981. do 1989. godine, kako saznajemo nastavu je predavlo čak trinaest nastavnika, što je ovu školu činilo izuzetno jakom i školom koja je bila reprezentativna na opštinskom, ali i regionalnom nivou.

vasilj-skola-ucenici-intervju

Naša novinarska radionica uspela je da dođe do podataka, uz pomoć malih novinara – učenika, da su u školu u Podvisu svakodnevno dolazila deca iz okolnih sela, u kojima nije postojala škola, a najčešće su ti učenici bili iz Orešca, Miljkovca, Grezne i Rgošta.

Daleke 1958. godine u ovoj školi, verovali ili ne, bilo je 480 učenika i mnogo više nastavnika nego 1981. godine, ili danas, kada se ovaj broj sveo na samo nekoliko učenika.

radionica-vasilj

Tada su, pored nastavničkog osoblja, ovde boravili i direktor, sekretar i čistači, što bukvalno znači da je ova škola bila poput matične koja je sada u Knjaževcu.

Meštani ovog sela kažu da je ranijih godina selo bilo mnogo življe, da je bilo mnogo dece i više ljudi, ali da se i danas ne žale jer škola ipak radi i ima dece.


(Ovi tekstovi su deo projekta ‚‚Škola je jaka do poslednjeg đaka“ koji je sufinansiran iz javnih sredstava Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, a ima za cilj da u skladu sa Zakonom o javnom informisanju doprinese većoj vidljivosti školstva u Opštini Knjaževac, pogotovu na seoskom području, kao i širem informisanju javnosti o ovom kraju).

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Povezano

VESTI IZ KATEGORIJE