Књажевачке

НОВИНЕ

Broj pregleda

Noviteti iz Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave

Implementacija informacionog sistema eZUP koji će zaposlenima u javnoj upravi omogućiti brzo i jednostavno pristupanje podacima koji su im potrebni za odlučivanje u upravnim postupcima koji vode, počela je danas, saopstilo je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave.

MDULS

Na taj način, građanima će organi uprave usluge izvršavati efikasnije i za mnogo kraće vreme.

To će, kako se navodi u saopštenju, omogućiti doslednu primenu principa da organi uprave nemaju pravo da traže od građana izvode, uverenja i potvrde o podacima koji se vode u službenim evidencijama, već te podatke pribavljaju sami. Prošle godine država je samo iz matičnih knjiga izdala preko tri miliona izvoda, a eZUP će da eliminiše potrebu da građani vade izvode iz matičnih knjiga, kao i druge potvrde i uverenja.

Građani neće više morati da vrše poslove „poštara“ koji raznosi dokumenta od kancelarije do kancelarije javne uprave.

Takođe, podseća se da danas počinje i puna primena Zakona o opštem upravnom postupku, a u prvoj fazi sistem eZUP je povezao 14 baza podataka 6 velikih institucija u Srbiji – matičnih knjiga MDULS-a, baza MUP-a, Poreske uprave, Fonda PIO, Nacionalne službe za zapošljavanje i Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja.

Država se okreće ka gradjanima kroz brži i efikasniji rad organa uprave, kako na centralnom, tako i na lokalnom nivou”, istakla je ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić povodom početka rada novog informacionog sistema.

Primera radi, službenik u policijskoj stanici moći će na „dva klika“ da pristupi podacima iz matične knjige venčanih za lice koje zbog promene prezimena nakon sklapanja braka želi da zameni lična dokumenta.

Kako bi se službenici što pre obučili za korišćenje informacionog sistema eZUP, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave je organizovalo obuke za zaposlene u državnim organima i lokalnim samoupravama, a tokom juna Ministarstvo će pratiti početak implementacije novog sistema, kao i primenu Zakona o opštem upravnom postupku.

Ministarstvo očekuje da se svi organi uprave prilagode i u što kraćem periodu iskoriste prednosti novog informacionog sistema, kako bismo svi zajedno doprineli razvoju moderne elektronske uprave i bili na usluzi gradjanima i privredi.

Iz Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave pozvali su sve organe uprave da krenu u punu primenu ovog sistema koji će zaposlenima olakšati obavljanje poslova, a građanima uštedeti vreme i novac.

(Izvor: Alo!, autor: Tanjug)

Povezano

VESTI IZ KATEGORIJE

Radio Bubamara