Књажевачке

НОВИНЕ

Унесите овде текст наслова

Broj pregleda

DOBRA VEST: Plate veće za 10%, penzije za 5%

Premijerka Srbije Ana Brnabić najavila je da će primanja penzionera i zaposlenih u javnom sektoru biti povećana. Svi penzioneri dobiće sledećeg meseca jednokratnu pomoć od 5.000 dinara, a od 1. januara 2018. godine penzije će biti povećane pet odsto.

drzava Srbije

Najvećem broju zaposlenih u javnom sektoru, učiteljima, nastavnicima, vaspitačima, naučnicima, socijalnim službama, lekarima, medicinskim sestram plate će biti povećane 10 odsto. U ovu grupu spadaju i zaposleni u vojsci, policiji i službama bezbednosti, sudovima, tužilaštvu, ustanovama za izvršenje krivičnih sankcija, kulturi i poreskoj upravi. Za zaposlene u administraciji, stručnim služama ministarstva i Skupštini Srbije, povećanje će biti pet odsto.

Za sve je situacija bolja

– Ovo smo pažljivo odmeravali da damo pozitivan signal zaposlenima u državnoj administraciji, a da se ne vraćamo na vreme kad je ustvari najbolji posao bio u administraciji, jer onda privreda ne može da napreduje – rekla je Brnabić.

Ona je kazala da je povećanje penzija od pet odsto, značajno povećanje.

– Dali smo sve od sebe da napravimo ovaj fiskalni prostor, ali smo i zaista želeli da damo 10 odsto ovim svim drugim zanimanjima. Za sve je bolja situacija. Trudili smo se da napravimo društveni balans – kazala je premijerka, i najavila da se nastavlja sa merama fiskalne konsolidacije.

Kazala je da bi volela da bi bila mnogo srećnija da su povećanja mogla da budu veća, ali i da bi u ovom trenutku to bilo „zaista neodgovorno“.

Veće penzije nego pre tri godine

Kako je istakla, od januara iduće godine će 90 odsto penzionera imati primanja veća nego pre novembra 2014. godini, kada su umanjene penzije.

– Od iduće godine će 60 odsto penzionera imati veća primanja za osam odsto u odnosu na penzije iz 2014. godine – rekla je premijerka.

Navela je da će zaposleni u obrazovnim i predškolskim ustanovama za 10 odsto imati veće zarade nego pre primene fiskalnih mera, dok su zaposleni u zdravstvu ranije dobili povišicu od sedam odsto a od januara za 10 odsto.

– Samo primanja penzionera sa najvišim penzijama nisu vraćena na raniji iznos – kazala je Brnabić, i dodala da ubuduće neće biti moguće da svi zaposleni u određenim sektorima dobiju istu povišicu jer je svi i ne zaslužuju.

Delovi teksta preuzeti sa sajta “Blic“, pišu: Slaviša Milenković , Lana Gedošević , Agencije 

Povezano

VESTI IZ KATEGORIJE

Radio Bubamara

Najčitanije
sada