Књажевачке

НОВИНЕ

Otvoren poziv

Broj pregleda

Poziv ženama da prijave uznemiravanje, ucene i nasilje

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović uputila je poziv ženama da ne trpe nasilje, ponižavanja i ucene, već da slučajeve prijave policiji ili podnesu krivičnu prijavu tužilaštvu.

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović, foto: Knjaževačke novine
Predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović, foto: Knjaževačke novine

„Kao žena zgrožena sam i šokirana poslednjim slučajevima seksualnog uznemiravanja i proganjanja žena na raznim grupama za dopisivanje. Ko ste vi, muškarci, koji mislite da imate pravo da žene maltretirate, ucenjujete i ponižavate? Ohrabrujem svaku ženu koja je žrtva ovakvog nedoličnog ponašanja da iste prijavi nadležnim institucijama.

Država je, između ostalog, izmenila i Krivični zakonik, a seksualno uznemiravanje i proganjanje prepoznati su kao krivična dela. Zato pozivam žene da ne trpe nasilje, ponižavanja i ucene, već da slučaj prijave policiji ili podnesu krivičnu prijavu tužilaštvu, jer niko ne sme da vam preti i da vas ućutkuje.

Država je tu da stvori uslove da i žene i muškarci imaju jednaka prava na dostojanstven život, rad i razvoj, ali u borbi protiv raznih oblika nasilja, stereotipa i predrasuda, u borbi za društvo u kojem se neguju tolerancija, međusobno uvažavanje i empatija, moramo svi da damo svoj doprinos.

Nasilnike da osudimo, a decu i mlade da učimo ljudskim pravima i potrebi da jedni druge poštuju i pomažu“, poručila je potpredsednica Vlade.

Povezano

VESTI IZ KATEGORIJE

Radio Bubamara