Na 19. mestu

Broj pregleda

Srbija postigla ogroman napredak na polju rodne ravnopravnosti

Vlada Republike Srbije saopštila je danas da, prema godišnjem izveštaju Svetskog ekonomskog foruma na temu rodne ravnopravnosti, Srbija zauzima 19. mesto u svetu, a ova pozicija predstavlja napredak od 20 mesta u odnosu na prethodnu godinu.

Srbija, foto: pixabay
Srbija, foto: pixabay

Uzimajući u obzir region Istočne Evrope i Centralne Azije, Republike Srbija zauzima drugo mesto. Ispred naše zemlje nalazi se jedino Litvanija.

Ono što je veoma značajan indikator za našu zemlju jeste to da je Srbija pobrojana među pet država sveta u kojima je došlo do najvećeg napretka u odnosu na prošlu godinu.

Prvo mesto u svetu na polju rodne ravnopravnosti, prema izveštaju Svetskog ekonomskog foruma, zauzima Island. Ovo je inače 12. put da se ova zemlja nalazi na čelu ove liste. Na drugom mestu je Finska, dok se na trećem nalazi Kraljevina Norveška.

Što se tiče našeg regiona, Albanija se nalazi na 25. mestu, Republika Hrvatska zauzima 45. mesto, tri mesta niže rangirana je Crna Gora, dok je Bosna i Hercegovina zauzela 76. mesto.

Cilj ovog indeksa, koji se objavljuje jednom godišnje od 2006. godine, jeste procena rodnih jazova u različitim oblastima života, kao i merenje napretka koji je postignut.

Izveštaj takođe sadrži podatke o vezi između rodne ravnopravnosti i ekonomskog uspeha država, kao i implikacije toga za političke i poslovne prakse.

U ovogodišnjem izveštaju, poseban odeljak posvećen je uticaju pandemije koronavirusa na rodnu ravnopravnost u svim svetskim zemljama.

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Povezano

VESTI IZ KATEGORIJE