Nova knjiga knjaževačkog „narodnog pesnika“ Slađana Ilića

Broj pregleda

Još jedna knjiga iz radionice knjaževačkog Književnog kluba „Branko Miljković“. I opet iz edicije jubileja, povodom pedesetogodišnjice od osnivanja. Ovaj put na „narodnom jeziku“.

Književni klub ,,Branko Miljković''
Književni klub ,,Branko Miljković“

Jezik se, sa stanovišta njegove uloge u kulturi svake ljudske zajednice, definiše širokoopisno kao’kulturna smotra naroda’, jer se kulturne vrednosti naroda (književnost i dr.) ostvaruju pre svegajezikom i u jeziku. Te i mnoge druge definicije ne govore dovoljno o suštini same pojave, onjenom unutrašnjem ustrojstvu i njenim funkcijama jer jezik je u isto vreme i psihološki,neurološki, društveni, etnički, i semiološki, komunikološki i kulturološki fenomen, može sedefinisati iz različitih aspekata. kao složen sistem znakova sa i bez pravila za njihov izbor, kombinovanje i upotrebu kao narodni, književni i standardni.

Narodni jezik naziva se u našoj lingvističkoj literaturi još i dijasistem ranga jezika, a skup jegovora ili dijalekata koji po nekim svojim bitnim karakteristikama određene teritorije, pre svegapo zajedničkoj supstanci i strukturi, predstavljaju celinu i razlikuju se od drugih, susednihdijalekatskih sistema, tj. od susednih jezika, čak i na prostoru jedne opštine, iako tu, kad je reč osrodnim nema oštrih granica, upotreba jezičnih sredstava određena je pretežno svrhomsaopštavanja. – kaže recezent ove knjige Nebojša Đorđević.

Autor poetske knj ige na dijalekt u „Slaćkove šaljive i reklame“ Slađan Ilić, potiče sa teritorijegde su bile u upotrebi podvrste prizrensko – timočkog govora, pa time i timočko lužničkogdijalekta, tkz. torlačkog. Međutim, mora se voditi računa o tome da se ne radi ni o kakvojetničkoj niti jezičkoj posebnosti, budući da se prividna osobenost ove dijalekatske oblasti zasnivazapravo na svojevrsnoj kombinaciji jezičkih odlika koje su rasprostranjene znatno šire, kao i datreba uzeti u obzir i osobena svojstva i različitost.

Termin torlački se kao atri bucija dijalekta nije docnije ni mogao uklopiti u naučni term inološkisistem srpske dijalektologije, koji sadrži dvodelne nazive dijalekatskih jedi nica.

Knjiga Slađana Ilića „Slaćkove šaljive i reklame“, kao što je i rečeno u samom naslovu, pisanana pomenutom dijalektu tretira duhovite pesme, kojima je cilj da se na takav način istaknu,pohvale ili zasmeju i ismeju lični ili društvani odnosi. Bliskost lirike i muzike ogleda se u samojnjenoj strukturi i organizaciji, u leksici, sintaksi i zvučanju. U toj bliskosti leži jedna od njenihbitnih odlika — pevljivost. U središtu lirskog interesovanja jeste čovekov intimni svet, koji jebogat, raznovrstan i protivrečan. Ali lirika ne zapostavlja ni spoljašnji svet bilo kao autonomnitematski krug, bilo kao refleks ličnog i intimnog pitanja, htenja, raspoloženja i osećanja. Njihautor iskazuje u prvom licu kao lirski subjekt koji je u samoj pesmi — on je taj koji kazuje, doživljava, misli, raduje se, pati, strepi u pogledu i shvatanju i u ime narodnog koletkiva.Opisane životne situacije, predočena htenja i potrebe. jednostavne su po formi i izrazu, a sobzirom na opseg skale šaljivog osećanja i raspoloženja, na veliki broj životnih situacija ukojima opeva izražene ispovesti duše o njenim uzbuđenjima povodom raznih doživljaja, čak ionih najsitnijih i najličnijih, Slađan Ilić uspeva da nam dočara svoj veseli svet na interesantannačin.

Povezano

Knjaževčanin Slađan Ilić Slaćko svestrana ličnost, a ovo su njegove pesme (VIDEO)

Iz radionice Književnog kluba „Branko Miljković“ iz Knjaževca i knjiga za decu „Odrastanje“Slađana Ilića

Nova knjiga članova Književnog kluba ,,Branko Miljković“ – ‚‚Ko to vuče konce“

DVANAEST NOVIH PUBLIKACIJA, KNJIŽEVNOG KLUBA „BRANKO MILJKOVIĆ“ IZ KNJAŽEVCA

Novi roman u izdanju Književnog kluba „Branko Miljković“ iz Knjaževca

Drugo pero Vlade Ilića, najnovije izdanje Književnog kluba „Branko Miljković“

VESTI IZ KATEGORIJE

FK Timočanin prolazi najteži period od osnivanja, evo šta je Miloš Stojanović Popaj izjavio za Sport klub

OFK Knjaz pretrpeo težak poraz u Zaječaru

Plate i penzije redovne, već se razmišlja da se povećaju

Mali sajam sporta u Knjaževcu

Timočaninu oduzeta pet bodova, a danas poražen u Popovcu

Novi ciklus nagradne igre „Uzmi račun i pobedi“ počinje 11. maja

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Radio Bubamara Live

Najnovije na portalu

FK Timočanin prolazi najteži period od osnivanja, evo šta je Miloš Stojanović Popaj izjavio za Sport klub

OFK Knjaz pretrpeo težak poraz u Zaječaru

Plate i penzije redovne, već se razmišlja da se povećaju

Mali sajam sporta u Knjaževcu

Timočaninu oduzeta pet bodova, a danas poražen u Popovcu

Novi ciklus nagradne igre „Uzmi račun i pobedi“ počinje 11. maja