Muzički pedagog Zoran Jelenković najstariji aktivni sportista Knjaževca

Broj pregleda

Zoran Jelenković, prijateljima i građanstvu poznatiji kao Šaca, svestrana je ličnost po delanju i interesovanju.

Za tako nešto se takođe mogu upotrebiti i termini potpun, sveobuhvatan, kompletan. Priča o ovom čoveku široke vizure, počinje 21.04.1960. godine, kada je rođen u Knjaževcu kao drugo dete (stariji brat Dušan) Drage, službenice i Mateje Jelenkovića, profesora geografije. Već u osnovnoj školi pokazao je interesovanje za muziku, pohađavši Muzičku školu i svirajući harmoniku u školskom orkestru. U to vreme, a i u gimnazijskim danima, najviše je sarađivao sa nastavnikom muzike Radisavom Petrovićem, svirajući na harmonijumu, da bi iza toga nabavio svoj prvi pravi muzički instrument – organu marke „GEM“, sa kojom je svirao igranke i imao rok nastupe u grupi „Izuzetak“, najviše sa gitaristom Slavišom Stanojevićem, poznatijem po nadimku „Saša Fraća“. Slede studije na nastavno teoretskom odseku odseku – grupe za muziku Pedagoške akademije u Skoplju i uporedne svirke u grupi „DOK“ sa kojim je nastupao u više gradova Jugoslavije. Zaposlio se u knjaževačkoj Muzičkoj školi „Predrag Milošević“, kao muzički pedagog – nastavnik klavira i na tom radnim mestu je proveo oko 35 godina, taj posao radi i sada. Vaspitavao je mnoge generacije talentovanih muzičara, koji su danas poslenici ove grane umetnosti u zemlji i inostranstvu. Uporedo sa tim, nastavio je saradnju sa knjaževačkim rok grupama, te je sa grupom „Mrlje“ snimio ploču i kasetu za Jugodisk 1992. godine u Beogradu. Uporedo sa poslom, razvijao je interesovanje za štimovanje klavira, te i ovaj posao radio povremeno, manje – više kao hobi, po pozivu nekih od vlasnika ovog instrumenta.

Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Takođe, bio i jedan od najzaslužnijih za osnivanje „Radio Knjaževcaa“. Duže vremena radio je tehničku podršku za ovaj medij.

Ono što ga je još više od toga interesovalo su produkcijski poslovi, te je napravio sopstveni studio za snimanje muzike, sjedinivši opremu te vrste, sa pevačem i gitaristom Goranom Petrovićem – „Perom“, ujedno se udruživši sa njim u formiranju dua „Tren“ (Pera i Šaca). Taj višedecenijski period i dan – danas traje, a za to vreme, njih dvojica su sarađivali i zajednički nastupali i sa mnogim poznatim muzičarima knjaževačke i muzičke scene pojedinih gradova Srbije (Dragan Jovanović Vranjac, Dragan Ilić Spaček, Momčilo Radenković iz Zaječara i mnogi drugi. Što se tiče dua „Tren“, jako su bile popularne njihove svirke za godišnjice mature, mnogih generacija Knjaževčana.

Zoran Jelenković je u studiju snimao i producirao mnoge pevače i muzičare, raznih žanrova. Uporedo sa tim je i komponovao pop rok muziku. Najpoznatija mu je pesma o Knjaževcu „Grad“, za koju je napisao muziku, aranžman i tekst, a za izvođenje angažovao je desetak knjaževačkih muzičara i pevača. Disk je snimio, a promocija uživo je bila na Festivalu kulture mladih Srbije (FKMS) u Knjaževcu, čiji je višestruki učesnik, još iz perioda grupe „Dok“, a takođe u proširenom sastavu dua „Tren“, za izvođenje festivalske himne. Takođe, komponovao je veoma popularan instrumental „Jedro“.

Za pesmu „Grad“ za celokupan rad na popularizaciji grada i muzičke kulture primio je „Majsku nagradu grada Knjaževca“, koja važi za najviše priznanje u ovoj opštini. Kao saradnik Doma kulture Knjaževac, miksovao je nastupe mnogih poznatih muzičara sa prostora Srbije i bivših SFRJ država )npr. Arsen Dedić, Mumin i drugi…)

Zoran i Goran (Pera i Šaca), sarađivali su i pravili muziku, snimali diskove i na tekstove pojedinih pisaca za decu. Imaju dugogodišnju saradnju sa Književnim klubom „Branko Miljković“ iz Knjaževca, čiji su i članovi.

Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Još od mladih dana, uporedo sa muzikom razvijao pozitivan odnos prema prirodi i sportu. Kao ljubitelj knjaževačkih reka, zalagao se za očuvanje netaknute prirode oko njih i eko sistema. Godinama je odlazio u toku leta na Svrljiški i Trgoviški Timok, plivao i sređivajući plaže, „Jaz“, „Odron“, Beline“, Baranicu“…. kojih je nekada bilo na pretek , svojim odnosom prema rekama i ekologiji, pokazivao primer mlađim naraštajima, ovaj višestruko uzrokovan odnos. Ovu ljubav je preneo i na sinove, Vukašina(takođe profesor klavira u Muzičkoj školi u Boru) i Radomira (apsolvent na žurnalistici).

Do tih plaža, isključivo je dolazio i odlazio biciklom, razvijajući još jednu ljubav, prema ovom sportu. Svojim biciklom, često vozi i između sela i naselja knjaževačke opštine, planinskih i potplaninskih destinacija (Tresibaba, Kalna Balta Berilovac) i obližnjih gradova (Zaječar, Sokobanja, Svrljig…).

Ali, prava ljubav prema sportu, kod Zorana rađa se u poznijim godinama. Član je streličarskog kluba „Torlaci“ iz Knjaževca i takmiči se u raznim disciplinama u kategoriji veterana. Sa svojih 60 godina aktivno nastupa na državnim prvenstvima i turnirima u streličarstvu. I to, jako uspešno – na takmičenju u“ field“ streličarstvu, održanom krajem leta na prelepim terenima “Sunčane doline” podno „Babinog zuba“ na Staroj planini nadmetalo se ukupno 29 takmičara iz 10 klubova u nekoliko starosnih kategorija i ukupno šest disciplina “field” streličarstva, Zoran Jelenković, osvojio je srebrnu medalju.

Sledi učešće na državnom prvenstvu, a iza toga najveći uspeh knjaževačkog streličarskog sporta u kategoriji veterana, ovoga puta na Goču na Prvenstvu Srbije u 3D strelčarstvu, 04. oktobra 2020. godine u organizaciji kraljevačkog „Streličarskog udruženja Kraljevi“ i pod pokroviteljstvom Streličarskog saveza Srbije, Zoran Jelenković osvojio je prvo mesto, samim tim i zlatnu medalju. Još jedan uspeh knjaževačkog sporta. Na tom prvenstu u više starosnih kategorija učestvovalo je preko 80 takmičara iz klubova širom Srbije, a nadmetali su se na stazi dugoj 4 kilometra, na kojoj su bile raspoređene 24 mete u obliku raznih životinja.

I to sigurno neće biti sve, što se tiče ovog čoveka, uspešnog u svim svojim interesovanjima..

Povezano

Nova knjiga članova Književnog kluba ,,Branko Miljković“ – ‚‚Ko to vuče konce“

DVANAEST NOVIH PUBLIKACIJA, KNJIŽEVNOG KLUBA „BRANKO MILJKOVIĆ“ IZ KNJAŽEVCA

Novi roman u izdanju Književnog kluba „Branko Miljković“ iz Knjaževca

Novo u književnom klubu „Branko Miljkoivć“: Knjiga „Alternativa“ Mirjane Bajić

Novi roman Bobice Ranđelović u izdanju Knjaževnog kluba „Branko Miljković“ iz Knjaževca

Nova knjiga knjaževačkog „narodnog pesnika“ Slađana Ilića

VESTI IZ KATEGORIJE

Nedelja prevencije povreda u saobraćaju

JEZIVA SAOBRAĆAJKA KOD KNJAŽEVCA – IMA I POGINULIH…

Knjaževački folklor je najuspešniji – prvi među 500 učesnika iz 3 regiona! (FOTO)

Susreti ,,I ja imam talenat“ u Knjaževcu

Evo koji su neradni dani za 1. maj i Uskrs

Koncert za buduće učenike Muzičke škole

Jedan odgovor

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Radio Bubamara Live

Najnovije na portalu

Nedelja prevencije povreda u saobraćaju

JEZIVA SAOBRAĆAJKA KOD KNJAŽEVCA – IMA I POGINULIH…

Knjaževački folklor je najuspešniji – prvi među 500 učesnika iz 3 regiona! (FOTO)

Susreti ,,I ja imam talenat“ u Knjaževcu

Evo koji su neradni dani za 1. maj i Uskrs

Koncert za buduće učenike Muzičke škole