Knjaževčanin Slađan Ilić Slaćko svestrana ličnost, a ovo su njegove pesme (VIDEO)

Broj pregleda

Slađan Ilić Slaćko, putar-pesnik , tekstopisac iz Trgovišta kod Knjaževca počeo je da piše humorističke pesme. Stvara i ljubavnu poeziju na književnom jeziku, napisao je zbirku pesama za decu, tekstopisac je kompozicija, a želja mu je da smišlja skečeve kako bi uradio i pozorišnu predstavu.

Slaćko, foto: PrtScr, youtube Knjaževac vesti link
Slaćko, foto: PrtScr, youtube Knjaževac vesti link

Danas razgovaramo sa Slaćkom i o tekstovima pesama koje je upravo on i napisao.

Nakon druge zbirke pesama dosta toga sam naučio od knjaževačkih muzičara, o muzici ali pre svega o ritmovima kako bih svoje stihove mogao da uklopim u tekst za komponovanje bilo je nekoliko neuspelih pokušaja ali želja da to uspe je bila jača od svega. Konačno onoj trenutak kada sam čuo melodiju u kojoj neko peva moje stihove po prvi put  bilo je nešto nepisivo ta pesma još uvek nije našla svog pevača ali i da nikada ne bude snimljena u studiju ostaće mi draga na jedan poseban način zato je sa Knjažečkim muzičarima i posle toliko godina izvedena na drugoj humorističkoj večeri,, Veče sa Slaćkom,,

( inače manifestacija koju ove godine spremam po treći put )

-SAT NA ZIDU STARE KRČME-

Nakon prve pesme koja je dobila svoje note usledilo je još nekoliko koje takođe još uvek čekaju svoje pevače ali u tom periodu sledi i učlanjenje u udruženje tekstopisaca, ,LIRA,, Beograd. koje je u tom periodu (2013.) već tri godine za redom organizuje i festival nove narodne pesme Lira. Tek tada sam zaista počeo da učim od iskusnih tekstopisaca koji i danas pišu za mnoga poznata imena narodne muzike pa je (2015) jedan od mojih tekstova i  zadovoljio kriterijume pomenutog festivala sa pevačem iz Knjaževca (Nikola Branković ) i kompozitor ( Marko Aranđelović Bratanče) kao mladi autori nismo imali velikh šansi za nagrede među velikim imenima narodne muzike ali nam je tada upravo kao mladim autorima ukazana privilegija da naša pesma otvori festival

-NE ČUJEM TE-

Ubrzo zatim poželeo sam da broj pesama koje nastaju u Knjaževcu bude u što većem broju i to želim i dan danas (kao testopisac koji je već  ispekao zanat) želim da što više pevača pevačica i orkestra iz Knjaževca snime svako svoju pesmu prvu takvu saradnju sam ostvario sa ansamblom ,,Mala noćna muzika,,

-KNJAŽEVC ME ZOVE-

A odmah zatim i sa pevačicom Branka Stanojević a sa tom pesmom dolazi i prva nagrada na festivalu,,Majsko leto,, druga nagrada za inerpretaciju.

-ČIJE GREHE OVA ŽENA PLAĆA-

Sve se to u tom periodu čulo i šire pa je eto jedan tekst otišao i u Aleksincu pesmu i spot  je snimio orkestar ,,Medeno srce,, a ni sam ne znam koliko je već projekta sa mnogim pevačima pevačicama i orkestrima koji su bili na čekanju zbog troškova oko studija a danas zbog korone.

-VOLI ME-

Aktivnosti u udruženju tekstopisac LIRA su išli uporedo sa tim bilo je nekoliko seminara na temu zanatski pristup tekstopsanju i redovnih godišnjih skupština gde sam i naučio da je tekstopsanje nešto što se uvek uči toliko je različitih ritma i šablona za pisanje a ako se tome doda i veliki broj žanrova onda shvatam da ću u tome uvek imati nove izazove da bih napredovao sledeće učešće na festivalu Lira bilo je (2018) i druga nagrada za inerpretaciju a treća za tekst.

-SUDBINA-

Međutim i aktivnosti sa knjaževačkim muzičarima idu lepim tokom džez pesma Ljubav ili navika je prva tekst koji sam pisao po melodiji za sve pre toga je melodija pravljena po tekstu a sa pevačicom Zorana Ćirković koja je i snimila istu u pripremi je i jedna rok numera  jer upravo i želim da budem tekstopisac koji piše za sve žanrove.

-LJUBAV ILI NAVIKA-

Sledeća snimaljena numera je sa blek orkestrom ,,Dar mar,, i sa pevačem Dejanom Pešićem.

-DAR MAR-

A uskoro biće snimljena još jedna koja je već  premijerno izvedena na manifestaciji ,,Zvuci trube sa timoka,,.

-SA TIMOKA GRME TRUBE-

A kad smo kod premijera još jedna pesma koja će takođe biti snimljena je premijerno izvedena na mojoj manifestaciju ,,Veče sa Slaćkom,,.

-KADA NEKO NEKOG ČEKA-

Kao što sam već rekao veliki je broj pesama koje su spremne za snimanje mada je teško potvrditi da li će i kad će ono što sa sigurnošću mogu je učešće na desetom LIRA festivalu sa jednim prelepim već snimljenim duetom, a i dve etno pesme na timočkom dialektu s obzirom da je jako mali broj takvih sačuvanih pesama zašto da ne stvorimo nove ako sam već naučio kako pisati tekst za komponovanje a kako vladam pisanjem na dialektu to već znaju svi koji prate moj rad po tome sam i najpoznatiji a malo njih zna da sam eto i teksopisac.

Povezano

Nova knjiga knjaževačkog „narodnog pesnika“ Slađana Ilića

VESTI IZ KATEGORIJE

U narednih sedam dana dizel jeftiniji za tri dinara

Učenici OŠ ,,Dubrava“ izborili plasman na republičko takmičenje

Knjaževački osmaci u poseti Tehničkoj školi (FOTO)

Opština Knjaževac na Međunarodnom sajmu turizma u Sofiji

Da li ste sprmeni: Uskršnji post 2024. počinje 18. marta

Stonoteniserke iz Knjaževca ostvarile odlične rezultate na turniru Druge lige RSTSN

Radio Bubamara Live

Najnovije na portalu

U narednih sedam dana dizel jeftiniji za tri dinara

Učenici OŠ ,,Dubrava“ izborili plasman na republičko takmičenje

Knjaževački osmaci u poseti Tehničkoj školi (FOTO)

Opština Knjaževac na Međunarodnom sajmu turizma u Sofiji

Da li ste sprmeni: Uskršnji post 2024. počinje 18. marta

Stonoteniserke iz Knjaževca ostvarile odlične rezultate na turniru Druge lige RSTSN