Novo u književnom klubu „Branko Miljkoivć“: Knjiga „Alternativa“ Mirjane Bajić

Broj pregleda

 Inficirana pisanjem misli,
Ni alternativa ne pomaže
(Jer ) često ranu otvara,
Koja se bori da sraste

U izdanju  knjaževačkog Književnom kluba iz štampe je izašla još jedna knjiga. Ovaj put je reč o knjizi Mirjane Bajić „Alternativa“. Knjigu su potpisali Adam Tomić, kao urednik edicije „Savremena poezija“, redakcija: Obren Ristić, Zoran Vučić, Milijan Srejić, mrs Strahinja Đorđević, kao lektor i korektor, dok je kompjutersku obradu uradila Željana Dubaić, idejno rešenje korica Dejan Antanasijević a fotografije, mrs Luka Breberina

Foto: N.Đ.
Foto: N.Đ.

„Osnovna rana“ pravilima poezije je izazov čvrsto utvrđenim pravilima, to rade pesnici koji su (ličnu) estetiku izgradili na avangardnim principima, oni koji svojom formom štiva pozivaju na „kolektivni otpor“ uvreženim normama, koji su izdvojeni kao samosvojni tumači sopstvenih misli i percepcija, te presecaju prostor jezički, koji konstituišu svojom stvaralačkom ličnošću. Za to uzimaju večito promenljive oblike ideja, šema, konstrukcija modela i vokabulara kojima omogućavaju tekstualno postojanje, uz fokusiranje na teme, takođe relevantne iz ugla lingvističke i književnoteorijske perspektive. /Umešnost beše mi vrlina,/ Od moje vrline,/ Pravi njoj radost/ „Ne znam koji naslov da dam“.

Mirjana Jana Bajić u svojom poetskoj knjizi „Alternativa“ tehnikom pesme u pesmi, kratkog i dugog stiha, detaljno sagledava identitet promena, komunikacija, vrednosti i marginalizacija pojava i na originalan način fermentilira tematsku koherentnost i uniformnost, izabrane teme sagledava iz više različitih, alternativnih perspektiva. U 47 pesama kompaktnog štiva – kroz jednu celinu nudi intigantni tekst, gde nisu retke promene paradigme, manji ili veći radikalni zaokreti, ,,pomeranja klatna“ lirske refleksije od neformalnijih i apstraktnijih pristupa ka onim više funkcionalnim, šire kontekstualno uslovljenim i društveno individualnim kritički angažovanijem – kaže o ovoj knjizi recenzent Nebojša Đorđević

Ona insistira na mogućnosti izbora između alternativnih formi izražavanja, koje nije samo stvar stila, već i mogućnost drugačijih pristupa nekom poetskom fenomenu kao nužnost koja obezbeđuje bolje i kvalitetnije uvide – kvalitet se određuje na osnovu dubine kojom ovaj rukopis ugrađuje u sebe alternative i tako ovladava njima, razmotri i istraži povezanost između svog jezika, svog izraza sa alternativom. Umetnički kreativno, te na nov način govori o nečemu tradicionalnom interpretirijaći spregu, odnosno pookončavanje procesa između subjekata u kome se u kranjoj tački prodire čak i do samoposmatranja. /Da se objasnimo/ Kazujem u svoje ime/ („Ništa mi nije jasno“). Posebno mesto u „Alternativi“ ima dvostrani pristup temi, osim klasične pesme, unutar naslova postoji i minijatura vezana za naslov, koja je u ovoj knjizi upisana velikim slovima. Ponuđena lirska refleksija prožeta je tananim intimnim previranjima, dok psihološka zapažanja imaju funkciju socijalne misije. Unutrašnji doživljaj predstavljen je kao izraz postojane aktuelnosti u znaku subjektivno – lirskog saopštavanja stanja univerzalnog bića. /Ništa ne govorim / Misli se čuju/ („Vreme“).

Filozofsko poimanje diskursa praznine u svemu, kao i svega iz praznine, sama svest je upisana diskurzivnim normama – svest je bez upisa prazna, orbitrira samo u individui, te je samim tim i nepostojeća za druge. Autor se dotiče i holističkog pitanja, gde se pojedinačno vidi kao više od proste sume sopstvenih delova, a problemi se posmatraju u širem kontekstu, kroz pitanje porekla i postojanja sa ontološkim određenjem, najpre stepena saznanja pa nadalje. Štivo posve zanimljivo, po pristupu, tematski, jezički i po formi, koje lako može da dospe, samo do spremnog čitaoca, kome je ostavljeno dalje promišljanje. Knjiga Mirjane Jane Bajić ovim u potpunosti opravdava svoj naziv – dodaje recenzent.

Povezano

Iz radionice Književnog kluba „Branko Miljković“ iz Knjaževca i knjiga za decu „Odrastanje“Slađana Ilića

Nova knjiga članova Književnog kluba ,,Branko Miljković“ – ‚‚Ko to vuče konce“

DVANAEST NOVIH PUBLIKACIJA, KNJIŽEVNOG KLUBA „BRANKO MILJKOVIĆ“ IZ KNJAŽEVCA

Novi roman u izdanju Književnog kluba „Branko Miljković“ iz Knjaževca

Drugo pero Vlade Ilića, najnovije izdanje Književnog kluba „Branko Miljković“

Novi roman Bobice Ranđelović u izdanju Knjaževnog kluba „Branko Miljković“ iz Knjaževca

VESTI IZ KATEGORIJE

U narednih sedam dana dizel jeftiniji za tri dinara

Učenici OŠ ,,Dubrava“ izborili plasman na republičko takmičenje

Knjaževački osmaci u poseti Tehničkoj školi (FOTO)

Opština Knjaževac na Međunarodnom sajmu turizma u Sofiji

Da li ste sprmeni: Uskršnji post 2024. počinje 18. marta

Stonoteniserke iz Knjaževca ostvarile odlične rezultate na turniru Druge lige RSTSN

Radio Bubamara Live

Najnovije na portalu

U narednih sedam dana dizel jeftiniji za tri dinara

Učenici OŠ ,,Dubrava“ izborili plasman na republičko takmičenje

Knjaževački osmaci u poseti Tehničkoj školi (FOTO)

Opština Knjaževac na Međunarodnom sajmu turizma u Sofiji

Da li ste sprmeni: Uskršnji post 2024. počinje 18. marta

Stonoteniserke iz Knjaževca ostvarile odlične rezultate na turniru Druge lige RSTSN