Књажевачке

НОВИНЕ

Još jedna dobra vest za opštine u Srbiji

Broj pregleda

Za zaštićena područja 253 miliona dinara u ovoj godini

Ministarka zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Irena Vujović izjavila je danas da ovo ministarstvo nastavlja ubrzanu realizaciju sredstava namenjenih unapređenju kvaliteta vazduha i zaštiti prirode.

ministarstvo

Vujović je istakla da su u ovoj godini potpisani ugovori o sufinansiranju zaštićenih područja sa 35 upravljača, kojima će resorno ministarstvo dodeliti 253 miliona dinara za brigu o ovim zonama tokom 2021. godine.

Subvencije Ministarstva zaštite životne sredine odnose se na finansiranje radova i drugih troškova na poslovima koji su definisani odredbama Zakona o zaštiti prirode.

Obezbeđenim sredstvima se, između ostalog, sufinansira uređenje prostora i održivo korišćenje prirodnih resursa, izrada i sprovođenje programa i projekata uređenja prostora, razvoj seoskog i eko-turizma, organske poljoprivrede i korišćenje obnovljivih izvora energije.

Takođe, novac je namenjen i za očuvanje i unapređenje kulturnog nasleđa i agrobiodiverziteta, posebno za uređenje i izgradnju pristupnih i internih saobraćajnica i parkinga, staza za šetnju, biciklističkih i drugih staza, vidikovaca, odmorišta, kao i za uređenje park-šuma, parkova, drvoreda i zelenih površina.

Predviđeno je i da se iz ovih sredstava sufinansira čuvanje, održavanje i promocija zaštićenih područja, organizovanje obrazovnih i istraživačkih kampova, škola u prirodi, kao i izgradnja i održavanje vizitorskih centara, nabavka katamarana, drugih sredstava za prevoz posetilaca i ostale aktivnosti kojima je cilj unapređenje zaštićenih područja.

Povezano

VESTI IZ KATEGORIJE

Radio Bubamara